FinansWatch

Forsker foreslår alternativ til Nykredits børsnotering

Realkreditlåntagerne i Nykredit skal tilbydes at købe aktier, da det vil eliminere en konflikt mellem aktionærer og låntagere og sænke bidragssatserne, lyder det fra lektor i økonomi Johannes Raaballe. I Nykredit mener man dog, at ordningen vil være ulovlig.

Johannes Raaballe, lektor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Johannes Raaballe, lektor i økonomi ved Aarhus Universitet, mener, at Nykredits kommende børsnotering har en indbygget konflikt mellem aktionærer og realkreditkunder. han lancerer i stedet et foreslag, som vil kunne sænke bidragssatserne. Det skriver Berlingske.

Johannes Raaballe foreslår i stedet en aktionærforeningsmodel, hvor realkreditlåntagerne tilbydes at købe aktier i Nykredit svarende til eksempelvis 1,5 pct. af det lånte beløb. På den måde får låntagerne et nedslag i den årlige bidragsprocent på 0,2 procentpoint, altså 2000 kr. per lånte million.

"Forslaget er sådan indrettet, at det er fordelagtigt for realkreditlåntageren at besidde aktier i Nykredit så længe, aktionæren er realkreditlåntager i Nykredit. Når man ikke længere er det, får man ikke længere glæde af den del af "udbyttet" på aktierne, der udgøres af bidragsnedsættelsen," siger Johannes Raaballe til Berlingske.

Jens Theil, pressechef i Nykredit, skriver dog i en mail til Berlingske, at Nykredit har svært ved at se, at modellen kan implementeres i praksis, da man som finansielt institut "hverken må låne penge ud til eller rådgive om kundernes køb af egne aktier." Desuden giver modellen ikke den fleksible adgang til kapital, som Nykredit søger, lyder det videre i mailen.

Nykredit-medlem vil have børsdrøftelser om bankkøb frem i lyset

Medie: Nordea og Danske bank i "skønhedskonkurrence" om Nykredits børsdebut

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere