Flertal af danskere vil kunne pause pensionsindbetaling - eller hæve af den før tid

”Det bekræfter os i, at det giver mening at se på, om systemet ikke kunne indrettes mere fleksibelt,” siger topchef i AP Pension om ny spørgeundersøgelse.
Bo Normann er adm. direktør i AP Pension. | Foto: Bidstrup Stine/Ritzau Scanpix
Bo Normann er adm. direktør i AP Pension. | Foto: Bidstrup Stine/Ritzau Scanpix

Mindst halvdelen af danskerne ville gerne kunne sætte deres indbetaling af pension på pause eller få udbetalt en bid af deres otiumsopsparing før tid for at have bedre økonomisk råderum til specifikke formål som at afdrage hurtigere gæld hurtigere. 

Det skriver Børsen på baggrund af en spørgeundersøgelse foretaget af AP Pension, hvor 1004 danskere mellem 18 og 75 år er blevet spurgt til fleksible pensionsværktøjer.

Heri erklærer henholdsvis 53 pct. sig enige eller meget enige i, at det bør være muligt at pause pensionindbetaling i op til to år og i stedet få pengene udbetalt som højere løn med det formål at afdrage gæld hurtigere, mens 50 pct. er enige om samme, hvis man har hjemmeboende børn.

En endnu højere andel – 62 pct. – er også enige eller meget enige i, at man burde kunne få udbetalt op til en årsløn fra sin pensionsopsparing før tid, ”til fx at holde orlov fra sit arbejde til at passe en syg pårørende,” mens 50 pct. mener, at det bør være muligt for at kunne efteruddanne sig ”senere i livet,” lyder det i undersøgelsen ifølge Børsen.

”Analysen viser klart, at der er nogle danskere, der godt kunne have anledning til at bruge sådan nogle redskaber her, og det bekræfter os i, at det giver mening at se på, om systemet ikke kunne indrettes mere fleksibelt,” siger Bo Normann, adm. direktør i AP Pension, til Børsen.

Muligheden for i en afgrænset periode at sætte indbetaling af pension på standby og i stedet få højere løn udbetalt kan klares i overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter, mens udbetaling af pension før tid vil kræve lovindgreb for at undgå det aktuelle skattetræk på op til 60 pct. for tidlig udbetaling.

Også Kim Kehlet Johansen, adm. direktør for pensionsselskabet Velliv, har luftet tanker om et mere fleksibelt pensionssystem. Præmissen for tankerne er, at pensionsalderen vil stige i de kommende år, og det formodes at give et større behov for fleksibilitet og mulig for omstilling gennem et længere og længere arbejdsliv.

Folkepensionsalderen er i dag 67 år. Det stiger til 68 år i 2030 og til 69 år i 2035, hvorefter det ikke er besluttet, hvordan folkepensionsalderen skal udvikle sig.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også