Påbud til Nordjyske om nedskrivning på landbrug

Nordjyske Bank fik i efteråret et påbud fra Finanstilsynet om at tage en nedskrivning på 30 mio. kr. på sine landbrugskunder.

Da Finanstilsynet var på besøg i Nordjyske Bank i efteråret, opdagede det, at banken i nogle tilfælde havde regnet værdien af staldbygninger med i den samlede værdiansættelse af landbruget, fremgår det af en inspektionsrapport.

"Dette medførte i sammenhæng med værdiansættelsen af staldanlæg i flere tilælde en for høj samlet værdiansættelse," konstaterer tilsynet i sin rapport.

Besøget resulterede i, at Nordjyske Bank skulle tage en nedskrivning på sit landbrug på cirka 30 mio. kr. Den blev udgiftsført i tredje kvartal 2014, og fra da af blev bankens solvensbehov også øget med 0,4 pct.point.

"Finanstilsynet konstaterede endvidere, at banken i et vist omfang betragtede anlæg og bygninger som nye i fem år fra opførelsestidspunktet. Først fra dette tidspunkt tog banken højde for løbende afskrivninger på anlæg og bygninger uden dog at afskrivningsperioden var forlænget i forhold til Finanstilsynets metode," fremgår det.

Finanstilsynet gav Nordjyske Bank en påtale for den måde at opgøre værdiansættelsen på.

Tema i julebrevet

Finanstilsynet har desuden været på inspektion i Sparekassen Vendsyssel, Frøslev-Mollerup Sparekasse og Jutlander Bank, som alle har fået et påbud om den måde de har værdiansat deres landbrugskunder på.

Sparekassen Vendsyssel tager landbrugsnedskrivning på 100 mio. kr. 

Påbud til Nordjyske om nedskrivning på landbrug

Efter Finanstilsynet har været på besøg og kigget nærmere på landbrugene, udsendte den sit årlige julebrev til bankerne, hvor netop værdiansættelserne af landbruget var et tema.

"Ved nedskrivningsberegninger for landbrugsengagementer har Finanstilsynet konstateret, at nogle pengeinstitutter forudsætter, at besætning, maskiner og beholdninger kan sælges til bogførte værdier. Erfaringen er, at værdierne som regel er lavere ved et salg i forbindelse med afvikling af engagementet end ved Going Concern, og at kundens svage likviditet ofte vil have ført til reduktioner i omfanget af disse aktiver," står der blandt andet i julebrevet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også