Ringkjøbing: Vi er mindre hårdt ramt af landbruget

En lille eksponering mod landbrug og stramme regler for værdiansættelsen af jord betyder, at Ringkjøbing Landbobank er mindre hårdt ramt af krisen i landbruget end mange af sine konkurrenter.
Foto: Ringkjøbing Landbobank
Foto: Ringkjøbing Landbobank

Nedskrivningerne på udlån faldt i Ringkjøbing Landbobank i 2014. I alt bogførte banken nedskrivninger for 87 mio. kr., hvilket skal sammenlignes med 120 mio. kr. sidste år, og faldet sker på trods af, at banken har øget sine gruppevise nedskrivninger på landbruget til 226 mio. kr. i 2014 fra 113 mio. kr. året før.

"Vi har nedskrevet på landbruget. Men da vores landbrug ikke har helt så meget gæld som gennemsnittet af landbrug, så er vi mindre hårdt ramt, samtidig med at vores andel af animalsk produktion er ved at være relativt beskeden," siger adm. direktør John Fisker til FinansWatch og fortsætter:

"Vi har 2,1 pct. af vores udlån til svin, og 2,1 pct. af vores udlån til mælkeproduktion. 4,2 pct. i alt. Så har vi lidt mere landbrug: Noget minkproduktion, noget fiskeri og noget andet erhverv, men det er overhovedet ikke ramt, korrelerer ikke og har det i øvrigt godt."

Har det været en langsigtet strategi for jer at nedbringe eksponeringen mod svin og mælk?

"Ja, det kan du godt sige på den måde, at det er kommet helt automatisk. Den lange strategi går tilbage til 2004, hvor vi syntes, jordpriserne steg lidt voldsomt. Dengang indførte vi et maksimum, at vi ikke ville finansiere jord til mere end 125.000 kr. per hektar. Det var en rigtig god beslutning, vi traf der for 10 år siden, fordi det betød, at det er en af hovedårsagerne for, at vores landbrug ikke har så meget gæld, for de kom aldrig til at købe jord for 250.000-300.000 kr. per hektar," fortæller John Fisker.

Den beslutning har haft betydning for den måde, Ringkjøbing Landbobank er eksponeret mod landbruget i dag.

"På grund af det voksede vi aldrig på landbrug i de seneste 10 år, men banken som helhed er vokset, og dermed er bankens andel af landbrug blevet relativt mindre. Det er ikke sådan, at vi har været ude og sige farvel til landbrug. Vi har været støttende og hjælpende over for de landbrug, vi har haft, men vi har ikke ekspanderet i erhvervet," siger John Fisker.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også