FinansWatch

Frøsig: Dejligt at få etlagslån tilbage

Sydbanks topchef Karen Frøsig glæder sig over, at Totalkredit, som Sydbank samarbejder med om realkreditlån, igen vil tilbyde kunderne helt klassiske lån.

Tidligere og nuværende medlem af bestyrelsen i Finansrådet Michael Rasmussen og Karen Frøsig | Foto: NIELS HOUGAARD, jp

I 2012 indførte Totalkredit, som er ejet af Nykredit, ellers den såkaldte tolagsbelåning, hvor der kun kan gives afdragsfrihed for den del af lånet, der ligger under 60 pct. af ejendomsværdien, mens den resterende belåning op til 80 pct. skulle være med afdrag.

Men det lån var ikke et ønskelån for alle kunder. Det er også blevet kritiseret af eksperter for at være dyrt for kunderne, da det i praksis har betydet, at nybagte boligejere var længere tid om at tilbagebetale de dyre banklån, mange optager for at finansiere den del af boligen, der ikke kan opnås realkreditlån til.

Derfor kalder Karen Frøsig det "meget dejligt", at Sydbank igen kan tilbyde kunderne et enkelt realkreditlån.

"Et tolagslån er objektivt et utroligt fornuftigt lån og, synes jeg, også et godt produkt. Men hvis kunderne efterspørger et etlagslån, så kan det ikke hjælpe, at vi kun har tolagslån," siger Karen Frøsig.

Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, der er bestyrelsesformand for Totalkredit, har længe haft som ønske at "rykke tættere på" samarbejdspartnerne i Totalkredit, altså de banker, der som Sydbank, fodrer realkreditkoncernen med kunder. Det er blandt andet en af de opgaver, den tidligere Nordea-direktør Anders Jensen er blevet hentet ind til at løse.

Tilbage i marts kom der grus i Totalkreditmaskineriet, da Jyske Bank blev smidt ud af samarbejdet, efter at banken havde købt konkurrerende BRF Kredit.

Karen Frøsig har dog ikke haft en oplevelse af, at der har været noget i vejen med det mangeårige samarbejde mellem Sydbank og realkreditkæmpen.

"Vi har i Sydbank en forretningsmodel, hvor vi driver rigtig klassisk bank. Derfor tilbyder vi kunderne realkreditlån gennem Totalkredit. Vi har haft et rigtig godt samarbejde i ualmindelig mange år, og vi er glade for at det fortsætter," siger hun.

Og ikke alene fortsætter samarbejdet. Det udvides også til at omfatte prioritetslån, et område, hvor Jyske Bank har været i offensiven de seneste måneder. Karen Frøsig understreger dog, at aftalen blot betyder, at Sydbank fremover kan vælge at funde sine prioritetslån gennem Totalkredit.

"Det, der er vigtigt for os, er, at vi kan give kunden det bedst mulige produkt. Med denne aftale har vi skaffet os en sikkerhed for, at det kan vi på både den korte og den lange bane," siger hun.'

I øjeblikket er der rigelig likviditet i markedet, og Karen Frøsig kalder det ligefrem "supernemt" at skaffe funding til bankens prioritetslån.

"Men når man er bank, skal man altid tænke meget langsigtet. En ting er, hvordan situationen er i dag, men efter 2008 har vi med al ønskelig tydelighed set, hvor hurtigt situationen ændrer sig," tilføjer Karen Frøsig.

Nykredit går i struben på Jyske Bank

Sydbank og Totalkredit rykker tættere sammen 

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

LB Forsikring: Prisstigning på Tesla var en fejl

Det er sværere at værdisætte Teslaer, og trods ambitioner om billigere forsikringer på grønne elbiler, har LB Forsikring hævet priserne på større elbiler. Men prisstigningen var en fejl, erkender selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs