Erfaren bankoprydder skal sælge giftige SAS-grunde

En af Finansiel Stabilitets foretrukne opryddere skal nu være med til at afvikle Landic Properties' ejendomsportefølje, der er kendt under navnet SAS-porteføljen.

Den erfarne bankoprydder, Steen Parsholt, der lige nu sidder som direktør for resterne af den krakkede Max Bank, er af Finansiel Stabilitet blevet udpeget som deres repræsentant i bestyrelsen for Landic Property Bonds I.

Selskabet ejer den 87.000 m2 store såkaldte SAS portefølje på Amager, der som navnet antyder, har flyselskabet SAS som eneste lejer.

Steen Parsholt er torsdag blevet valgt ind i bestyrelsen for ejendomsselskabet, der de seneste år har kæmpet for at afhænde den milliardstore portefølje på Amager, hvor SAS er hovedlejer.

Han blev valgt ind sammen med adm. direktør i Jeudan Per Hallgren og direktør i Breinholt Consulting Helle M. Breinholt for at professionalisere bestyrelsen.

"Et bestyrelsesmedlem repræsenterer alene selskabets interesser og har ikke særinteresser, men det er rigtigt at det er FS, der har peget på mig. FS har i princippet to interesser i selskabet: De ejer en betydelig del af obligationerne og FS har også pantsikkerhed i aktierne," siger Steen Parsholt til FinansWatch.

Avis: Bankoprydder i problematisk dobbeltrolle 

Sælges stykvis

Ejendomsporteføljen har længe været forsøgt solgt, men frygt for en SAS-konkurs og fund af giftig industriforurening på flere af grundene har gjort salget tæt på umuligt. I selskabets årsrapport blev det estimeret, at regningen for forureningen kunne løbe op i 50 mio. kr. Dette blev dog tidligere på året afvist af selskabets direktør Esben Kjær, som nu er formand for bestyrelsen.

Problemerne med salget har gjort at selskabet nu har igangsat en plan, hvor man på en ekstraordinær generalforsamling torsdag, indsatte en ny bestyrelse og vedtog en række ændringer i vedtægterne, der gør det nemmere at finansiere den løbende drift og løbende afhænde porteføljen.

En af de ting, som nu kan lade sig gøre er at porteføljen kan sælges stykvis frem for samlet, og det er sandsynligvis det, der skal ske, forklarer Steen Parsholt.

"Alt tyder på, at det er sådan, der bliver genereret mest værdi. Der skal ingen kritik lyde af kuratorerne, som har stået for det inditl nu, men det er klart, at det der sker nu er en signifikant styrkelse af bestyrelsen, som får ejendomskompetencer og finansiel ekspertise ind. Det er en betydelig styrkelse af selskabet på alle måder, men den forretningsplan, der ligger, peger på at selskabets aktiver skal afvikles," siger Steen Parsholt.

Statens mand forlader Damgaards bank 

Skal rydde op

Selskabet har et 500 mio. kr. stort lån  i den tyske bank Deutsche Pfandbriefbank, som forfalder endelig i december 2013. Derfor er det tvingende nødvendigt, at der findes en løsning, så der kan skaffes midler til tilbagebetalingen af dette lån inden for det næste år. Og da man ikke har kunnet finde en samlet køber til porteføljen, må man nu se sig om efter alternative løsninger.

"Der har været en salgsproces, som mundede ud i, at der ikke fremkom noget tilfredsstillende bud, og derfor gør vi det her nu. Derfor har vi nu 6-9 måender til at forbedre driften og udlejningen og styrke selskabets kommercielle situation på den længere bane, og så kan vi så indlede en ny proces," siger Steen Parsholt.

En anden ting, som blev vedtaget på dagens ekstraordinære generalforsamling, er, at obligationsejerne midlertidigt frasiger sig deres rentebetalinger, så pengene i stedet kan gå til driften og vedligeholdelsen af grundene og ejendommene.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også