Himmerland-formand: Tror ikke nogen bliver dømt her

Bestyrelsesformanden fra Sparekassen Himmerland siger, at banken med fyringen af direktøren og suspensionen af to medarbejdere forsøger at isolere det, som kan påvirke bankens omdømme. (Opdateret 11.58)

Bestyrelsesformand i Sparekassen Himmerland, Finn Hovalt Mathiassen, siger til FinansWatch at han ikke har fået nogle oplysninger her de sidste to dage, som gør, at han har grund til at tro, at nogle med tilknytning til banken bliver dømt i en eventuel straffesag.

”Det er begrænset, hvor meget jeg kan gå ind i sagens substans. Siden henvendelsen fra politiet har vi måske haft to døgn, og vi har brugt alle timerne i de to døgn til at sætte os så godt ind i det, som vi kan. Og på den baggrund så tror jeg ikke, der er nogen, der bliver dømt,” siger bestyrelsesformanden til FinansWatch.

Sagen er, at banken i en meddelelse til fondsbørsen her til morgen har oplyst om, at to medarbejdere er suspenderet fra deres arbejde på ubestemt tid og bankens mangeårige direktør Svend Jørgensen har fratrådt sit job, fordi en verserende politisag ikke er forenelig med et job som direktør i en sparekasse.

Vældig stort hensyn

Bad Svend Jørgensen selv om at stoppe? Og bad I ham eventuelt om at blive, eller var I enige i hans beslutning?

”Fakta er, at han har bedt om at fratræde grundet hans vældig store hensyn til sparekassen. Vi mener det er en fornuftig beslutning,” siger Finn Hovalt Mathiassen.

Hvorfor er det en god beslutning?

”Når der er en sigtelse, og det er jo ikke en dom, vi taler om, det er bare en mistanke, så vil det altid påvirke et pengeinstitut på omdømmet. Og vi er nødt til at sørge for, at det, der påvirker omdømmet, det bliver isoleret. I de her tilfælde så er det 3 personer. Svend Jørgensen har selv draget konklusionen og vi har så suspenderet de to andre. Det er det hensyn, vi skal tage til denne her virksomhed, som i bund og grund er en prægtig virksomhed,” siger han og kalder det bundhamrende ærgerligt, at banken bliver suget ind sagen.

Må ikke drukne i hensyn til enkeltpersoner

”Vi mener selv, at vi er et af landets stærkeste pengeinstitutter, det ved vi fra vores tal, at vi er virkelig solide. Vi har en meget høj solvens, altså en stor friværdi i forhold til det individuelle solvensbehov, det er det, som vi skal beskytte her. Sparekassen Himmerland er den samme virksomhed, som den var i går, som den er i dag og som den er også om ti år. Og det faktum, at vi har at gøre med en solid og god virksomhed, skal ikke drukne i hensynet til enkeltpersoner”.

I skriver i meddelelsen til fondsbørsen, at I afviser anklagerne om, at banken har foretaget kursmanipulation og skriver, at I blot foretog købene af aktier i de andre banker af strategiske og forretningsmæssige årsager? Vil du ikke uddybe det?

”Jo, gerne. Du skal forstå situationen, at vi er tilbage før EBH´s kollaps. På det tidspunkt havde vi en nabo, der så vældig smuk ud, og skal man sige det på en munter måde, så var vi lidt forelskede i hinanden. Der var en god grund til også at eje aktier i den nabo, og det samme kan man sige om Vestjysk Bank. Derfor er det naturligt, at man havde de aktier. Nu skal jeg ikke sige, hvad der kunne være endt med, men det var sådan situationen var, at der var en tiltrækning. At det det så gik anderledes, det er noget andet, men rent faktisk er det endt med, at vi har købt Fjerritslev-afdelingen, så det synes jeg er et bevis for, at vi synes, det var attraktivt. Og den afdeling er en vigtig del af vores bank i dag”.

Vestjysk Bank understreger overfor FinansWatch, at man intet kendskab har til sagen, og at man i øvrigt slet ikke er nævnt i Finanstilsynets materiale om sagen.

Ikke udtale mig om

Men Bagmandspolitiet rejser vel ikke en sigtelse mod jer som bank, blot fordi I ejer aktierne. Det er vel mere de handelsmønstre, der ligger bag, samt de kurser og tidspunkter der er handlet på?

”Nej, det er rigtigt, men vi kan ikke gå ind i detaljerne i sagen. Det må jeg ikke udtale mig om, men der har været en efterforskning, som er offentlig kendt omkring EBH, og den har så stukket en ubehagelig udløber ud til os. Det har gjort at politiet har sigtet de personer og også vores selskab. I skal selvfølgelig spille jeres kort som medier og spørge om de her ting, men vi har ingenting at skjule. Vi medvirker til, at alt kommer frem i den her sag, og vi er  blevet bedt om at udlevere nogle oplysninger, og de er så ved at blive lavet, som politiet godt vil have det. Men det er en dybt dybt ulykkelig sag, synes vi”.

Hvor længe har I kendt til, at den her sag også involverede jeres direktør og flere af jeres medarbejdere?

”Det her er helt nyt, kan man sige. Det har selvfølgelig haft et forløb, men for mit vedkommende startede sagen mandag morgen. Det har været to intensive døgn, hvor vi skulle finde ud af, hvad skulle der gøres. Det har vi brugt de 48 timer på, og det sidste faldt på plads i går”.

Svend kender reglerne

Du siger, det sidste faldt på plads i går, var det fordi at I til at starte med ikke mente, at Svend Jørgensen skulle stoppe i banken?

”Nej, det har ikke noget med det at gøre. Det stod klart ret tidligt, for det er jo sådan, dat er regler man skal opfylde, hvis man skal være direktør  for et pengeinstitut. Og dem kender Svend også, så den konsekvens blev taget på et tidligt tidspunkt”.

Har tilsynet krævet hans afgang?

”Nej, som jeg har fortalt det, så har han selv taget konsekvensen”.

Burde I have handlet anderledes som bestyrelse? Har du fået oplysninger de seneste døgn, hvor du tænker, at her burde I have været meget mere opmærksomme?

”Vi kigger på det, vi kigger på alt, hvad der er relevant i forhold til den her sag. Og afdækker det et svagt punkt i vores bestyrelsesarbejde, så tager vi hånd om det. I forhold til det konkrete indhold, som jeg er blevet forelagt de seneste døgn, så er der ikke noget, der peger tilbage i tiden, vel vidende at det her i princippet er en gammel sag, det foregik i 2008 og nu skriver vi 2011. Bestyrelsen synes det her er virkelig negativt for os, men vi kigger på det, vi gør det, vi kan selv, så vi forvisser os om, at det ikke kan ske igen. Og vi hjælper den politimæssige efterforskning,” siger bestyrelsesformanden.

Isolerer de tre

Hvad gør I konkret i forhold til kunderne, som vel bliver skræmte af sådan en sag?

”God information er nøgleordet her. Vi har brugt tid på at strikke noget informationsmateriale sammen. Kunderne kan vi nå via pressen, så er der vores hjemmeside, som i princippet rammer alle vores interessenter, bla. vores aktionærer. Vi har mailadresser på de fleste aktionærer, så der kan vi også gøre noget. Og medarbejderne skal selvfølgelig vide, hvad der foregår. Det vigtige for os er, at det her skal på ingen måde ændre ved, at Sparekassen er en solid virksomhed. Vi gør det vi kan for at informere det budskab ud. Man skal bide mærke i at det her er en gammel sag”.

Har medarbejderne sagt farvel til Svend Jørgensen i banken, eller har han pakket sine ting sammen?

”Nej, de kommer ikke til at møde ham eller de to medarbejdere, der er suspenderet. De tre er ikke længere i sparekassen,” siger bestyrelsesformand Finn Hovalt Mathiassen til FinansWatch.

Nødgaard: Uforeneligt med at være direktør

Tilsynet: Sådan fuskede bankerne

Sigtelse sender Himmerland-direktør på porten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også