FinansWatch

Sigtelse sender Himmerland-direktør på porten

En sigtelse fra Bagmandspolitiet har fået Sparekassen Himmerland-direktør til at forlade posten. Sparekassen sigtes også. Opdateret 11:57.

Foto: GRAVERSEN ANITA

Bagmandspolitiet har på baggrund af en politianmeldelse fra Finanstilsynet rejst sigtelse for kursmanipulation mod Sparekassen Himmerland og direktør Svend Jørgensen.

Det har fået direktøren til at forlade sparekassen, skriver Himmerland-bestyrelsesformand Finn Hovalt Mathiassen i en meddelelse. Ifølge sparekassens meddelelse sker det efter eget ønske.

Sigtelsen trækker tråde bagud til kollapset i EBH Bank i efteråret 2008. En stribe jyske bankdirektører og bestyrelsesformænd blev i starten af 2010 sigtet for at deltage i kursmanipulation med både EBH og andre flere bankers aktier.

Afviser støtteopkøb

Sparekassen afviser at have foretaget sig noget ulovligt. Direktørposten vil indtil videre blive varetaget af den hidtidige vicedirektør Poul Damgaard.

"(...) Himmerland afviser, at baggrunden for, at Sparekassen og Fonden for Sparekassen Himmerland købte aktier i EBH Bank og Vestjysk Bank, var en aftale om at overtage aktieposter opkøbt af EBH Bank som led i systematisk støtteopkøb i de pågældende aktier. Sparekassen afviser ligeledes at have haft kendskab til baggrunden for EBH Banks opkøb af de pågældende aktier," lyder det.

Vestjysk Bank understreger overfor FinansWatch, at man intet kendskab har til sagen, og at man i øvrigt slet ikke er nævnt i Finanstilsynets materiale om sagen.

Himmerland-formand: Tror ikke nogen bliver dømt her

Sparekassen har samtidig suspenderet to andre medarbejdere, der ifølge meddelelsen er tiltalt i sagen.

Tilsyn: Sikrede mindstepris

EBH Bank er ifølge Finanstilsynet - som i de tidligere sager - også politianmeldt af Finanstilsynet.

”Det er desværre langt fra første gang, at oprydningen i den finansielle sektor afslører sager af denne karakter. Det er et kraftigt advarselssignal, når pengeinstitutter bruger deres kræfter på kreative arrangementer, som ligger langt uden for den grundlæggende bankdrift og i flere tilfælde er klart ulovlige," skriver Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard i en meddelelse.

Ifølge tilsynet sikrede aftalen,

"at kursen på Sparekassen Himmerlands aktier ikke kunne falde under 600 kr. – på trods af, at finanskrisen medførte et salgspres på aktien."

Aktien lukkede i går i kurs 200.

Tilsynet: Sådan manipulerede bankerne

Nødgaard: Uforeneligt med at være direktør

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs