FinansWatch

Tilsynet: Sådan manipulerede bankerne

Aktiekøb til gengæld for aktiekøb skulle redde Sparekassen Himmerland fra børsnedtur.

Kurspleje i krisetider.

Det var direkte og ulovlige fordel af en gensidig aftale indgået mellem EBH og Sparekassen Himmerland, hvis man skal tro på Finanstilsynet og Bagmandspolitiet, der henholdsvis har anmeldt og sigtet bankerne i sagen, der netop har kostet sparekassens direktør topposten.

Sigtelse sender Himmerland-direktør på porten

Ifølge Finanstilsynet forelæggelse af sagen for Fondsrådet købte Himmerland og fonden bag sparekassen først en stor aktiepost fra EBH. Til gengæld skulle EBH så have accepteret løbende at købe op af Sparekassen aktier til en aftalt kurs.

Det betød i praksis, at EBH flere dage endte som enekøber af aktien, og samtidig holdt hånden under kursen, lyder det fra tilsynet.

Stod for størstedelen

"Sparekassen Himmerland købte en større post ebh bank aktier af ebh bank A/S. Som modydelse begyndte ebh bank A/S at opkøbe Sparekassen Himmerland aktier i markedet til en kurs der blev fastsat af Sparekassen Himmerland. Opkøbene sikrede at kursen på Sparekassen Himmerland aktien ikke kunne falde under kurs 600 fra primo august og frem til 26. september 2008, (hvor EBH krakkede, red.)" skriver Finanstilsynet og fortsætter:

"I perioden stod ebh bank for 70 pct. af samtlige køb, herunder flere dage hvor ebh bank stod for næsten 100 pct. af købene i aktien. Da ebh bank stoppede opkøbene, faldt kursen på Sparekassen Himmerlands aktier straks under kurs 600. Finanstilsynet har vurderet, at aftalen om aktiebytte alene er indgået med det formål at give urigtige signaler om efterspørgslen på aktierne, idet kursen på aktierne blev holdt på et kunstigt niveau, som ikke var udtryk for den reelle markedskurs."

Nødgaard: Uforeneligt med at være direktør

Krakkede EBH er tidligere sigtet i en række lignende sager.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs