FinansWatch

Bernstein: Vi risikerer at skabe usikkerhed

Nationalbankens nye, store lånemulighed til bankerne kan skabe usikkerhed om fastkurspolitikken, hvis man ikke er forsigtig. Sådan lyder budskabet fra banken, der stadig overvejer de nærmere detaljer i ordningen.

Det kan vise sig en farlig leg at låne penge til danske banker med sikkerhed i deres udlån.

Hvis landets banker låner løs i Nationalbanken, når Nils Bernsteins nødhjælp til sektoren i form af et en massiv udvidelse af lånemulighederne træder i kraft 1. oktober, kan det nemlig få en utilsigtet effekt på Danmarks pengepolitik.

Ekspert: Bernsteins plan åbner nye risici

Lukket møde

Det fortalte nationalbankdirektøren landets bankdirektører sidste uge i en tale på et lukket møde.

Derfor overvejer Nationalbanken da også stadig - her få uger før ordningen skal begynde - hvordan man kan styre bankernes lånelyst uden samtidig fundamentalt at svække ordningen.

"Renten er en særdeles vigtig parameter. Et rentetillæg til den pengepolitiske rente kan være et effektivt styringsredskab, som kan medvirke til at give de rette incitamenter i forhold til pengeinstitutternes anvendelse af forskellige typer af sikkerhed," sagde Bernstein ifølge sit talepapir.

Bernsteins bankpakke hyldes

Hensyn til fastkurs

Han pegede samtidig på den ladeport, man derved kan åbne.

"Heroverfor står hensynet til fastkurspolitikken, som uden sidestykke er Nationalbankens vigtigste opgave. Hvis der kommer stor dybde i anvendelsen af det nye belåningsgrundlag, vil et rentetillæg kunne skabe usikkerhed omkring den pengepolitiske rente. I den forbindelse spiller det en rolle, at ECB ikke anvender et rentetillæg."

Nationalbanken tænker derfor ifølge Nils Bernstein i stedet på at sætte et loft over, hvor meget en enkelt bank skal kunne benytte ordningen - men frygter samtidig, at en sådan grænse vil være dæmper på affæren.

"En alternativ styringsmekanisme kunne være et maksimum over det enkelte instituts anvendelse af sikkerhedsgrundlaget. På den anden side indsnævrer kvantitative restriktioner ordningens fleksibilitet," lød det fra Bernstein.

Tilmeld dig FinansWatch gratis nyhedsbrev

...eller tegn et frit 30 dages-prøveabonnement på FinansWatch her

Nationalbanken tog beslutningen uden Brian

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs