Finansrådet: Bankskat betales af kunderne

Bankskat og andre afgifter afviger ikke fra andre omkostninger – de lægges typisk oven på prisen på varen. Det fastslår en ny analyse fra Finansrådet.

Du kan vække dem midt om natten, og de kan sætningen næsten udenad. Helle Thorning Schmidt (S) og Villy Søvndahl (SF), oppositionens ledere, har gentagne gange slået fast, at hvis de kommer til magten, så er det ikke Hr. og Fru. Danmark, der vil beskatte, det er kun bankerne og millionærerne.

Men den holder ikke helt, skriver Finansrådet nu indirekte i en ny analyse.

En ny analyse fra Finansrådet viser nemlig, at hvis bankerne bliver pålagt at skulle betale en højere skat, så bliver bankernes resultat efter skat ikke påvirket, mens resultatet før skat påvirkes positivt. Med andre ord overvæltes hele skattestigningen alene på kunderne.

"Baggrunden for de højere priser er til dels, at bankernes polstring er i fokus i disse år. Hvis resultatet efter skat som følge af højere skatter falder, bliver egenkapitalen dermed mindre, og bankerne i dårligere stand til at modstå fremtidige tab og finansiel uro. Dertil kommer kravet fra investorerne om, at deres investeringer trods alt giver et afkast, der er på nogenlunde niveau med andre virksomheder," siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Reelt bare en overførsel

Niels Storm Stenbæk forklarer, at beregningerne i analysen kan illustreres ved et simpelt eksempel:

- Antag en bank, der i udgangspositionen har et resultat før skat på 100 kr. Skattesatsen er 25 procent, så banken betaler 25 kr. i skat og har et resultat efter skat på 75 kr. Stiger selskabsskatten til 26 procent, viser analysen, at bankerne efterfølgende øger indtjeningen via højere priser. Staten får selvfølgelig en højere skatteindtægt, men bankernes resultat efter skat er stadigvæk 75 kr. Reelt har du så lavet en overførsel fra bankkunder – dvs. næsten alle danskere – til staten, siger Niels Storm Stenbæk.

Resultaterne i Finansrådets analyse på danske banker er stort set identiske med resultater fra blandt andet Den Internationale Valutafond, hvor flere lande undersøges. Her finder forskerne, at banker er i stand til at overvælte mindst 100 pct. af en skattestigning.

Nick Hækkerup: Bankerne kommer med pseudo-forklaringer

Eksperter undsiger rød aktieskat

"Det er fornuftigt at tage penge fra finansielle transaktioner"

Hækkerup: Danica opfører sig tåbeligt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også