"Det er fornuftigt at tage penge fra finansielle transaktioner"

Socialdemokraterne afviser, at den nye afgift på aktieomsætning vil koste en typisk pensionsopsparer 1.000 kr. om måneden.
AF CHRISTIAN HÜTTEMEIER DORTE IPSEN BODDUM

Beregningerne er overdrevene og en sammenligning mellem den lov, der gjaldt i 1999, og det forslag, som S-SF har i dag, er ikke mulig.

Det siger Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup, som svar på den kritik, der bliver rettet mod forslaget om at indføre en aktieomsætningsafgift.

»Der er slet ikke tale om, at det kommer til at koste en pensionsopsparer 1.000 kr. om måneden. Det er overdrevet - selv hvis man handlede aktier tit og ofte, vil det ikke nå det beløb. Det er beregninger, der er udtryk for, at Danica har en økonomisk interesse i den her sag,« siger Nick Hækkerup.

Hvor meget kommer det så til at koste en opsparer?

»Det ved jeg ikke. Det afhænger jo helt af, hvor meget man har stående i aktier og hvor tit, der bliver handlet og så videre. Men det er i hvert fald ikke 1.000 kr. om måneden.«

Kan ikke sammenlignes

I 1999 afskaffede man en tilsvarende afgift. Hvorfor vil I genindføre den?

»Nu kan man slet ikke sammenligne loven fra 1999 med det, vi vil. I dag er reglerne for fradrag på tab ændret, så man kun kan få fradrag for aktier, der er handlet i Danmark. Desuden er det en overvejelse mange steder internationalt at indføre noget lignende. Og så er afgiften kun halvt så stor som dengang.«

»Men derudover mener vi, at det er fornuftigt at hente nogle penge fra finansielle transaktioner - igen, det er noget, som andre lande også overvejer.«

Hvorfor skal den private pensionsopsparer straffes?

»Det drejer sig ikke om ret mange penge. Selvfølgelig kommer det til at koste lidt, men det er marginalt.«

I siger, at det vil indbringe 4 mia. kr. om året og henviser til et notat fra Skatteministeriet. Finansministeriet siger, at det kun kan give 1,5 mia., fordi en stor del af aktiehandlen vil flytte til udlandet. Kan I få de penge hjem, I regner med?

»Vi betragter notatet fra Finansministeriet som politisk bestillingsarbejde, som er et resultat af, at forslaget er i vores økonomiske plan. For før det var kendt, at vi ville indføre den her afgift, mente Skatteministeriet, at det kunne give 4 mia. kr., og den opfattelse blev først ændret efter, at det kom frem, at det var en del af vores plan. Derfor tror vi ikke på den beregning fra Finansministeriet,« siger Nick Hækkerup.

S-SF straffer private pensioner

Danica forudser faldende pensionsopsparing

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også