FinansWatch

Forhandlinger om Bankpakke IV i gang

Brian Mikkelsen (K) har på dagens møde med partierne bag bankpakkerne diskuteret fire punkter, der skal sikre stabilitet i banksektoren. Det siger han på en pressebriefing. (Opdateret)

Forhandlingerne om en ny bankpakke er skudt i gang, og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) forventer efter dagens møde, at parterne mødes snart igen.

"Nu tager vi fat og viser beslutsomhed og ansvarlighed for at vise, at den danske banksektor er sund," siger Brian Mikkelsen efter partierne bag bankpakkerne her til morgen har mødtes for at diskutere situationen i banksektoren.

Partierne, der tæller alle på nær Enhedslisten, har ved dagens møde diskuteret fire punkter, der skal være med til at fremme en konsolidering af sektoren, lyder det fra ministeren, der tidligere i dag kaldte oplægget en justering til Bankpakke III. De fire punkter er en udvidelse af medgiftsordningen, hvordan man kan skaffe bankerne likviditet og en ny finansiering af indskydergarantiordningen. Endelig vil ministeren desuden udpege landets systemisk vigtige banker via et udvalgsarbejde, hvilket vil få betydning for bankernes mulighed for at låne penge.

"Den individuelle statsgaranti udløber i 2013, og der er nogle af bankerne, der har problemer med fundingen. Vi arbejder med at finde en løsning på det, også for de sunde banker. For de usunde banker kommer vi med medgiftsforslaget. Hvis andre banker overtager de usunde, kan man eksempelvis få forlænget den individuelle statsgaranti. Staten putter sin del af det tab, man alligevel skulle have, med ind i en overtagelse, så der altså bliver større incitament for overtagelser," siger Brian Mikkelsen.

Alvorlige problemer

”Det er vigtigt at understrege, at når man måler på de danske bankers kreditværdighed og soliditet, klarer de sig godt, men vi kan også konstatere, at en række små og mellemstore institutter har lividitetsvanskeligheder,” siger ministeren.

"Der er banker, der har alvorlige problemer - jeg har fået en liste fra finanstilsynet, men jeg vil ikke sige, hvor mange banker der er på listen. Det ville være uretfærdigt," siger han.

Brian Mikkelsen fastholder, at der ikke sendes flere penge til sektoren.

Regning til sektoren

"Det er den finansielle sektor, der betaler, og det synes jeg også er rimeligt, for det er dem selv, der har skabt situationen," siger han. Hvordan det konkret skal foregå er fortsat uklart, ligesom punktet om finansieringen af indskydergarantiordningen ikke bliver forklaret yderligere af Brian Mikkelsen (K).

Ministeriet har i flere måneder drøftet forskellige løsninger med repræsentanter fra banksektoren, og ifølge ministeren er bankerne positive over for de ideer, partierne i dag blev præsenteret fors.

"Jeg har haft et møde sektoren i denne uge, hvor jeg præsenterede dem for idéerne. De er meget positive over for dem, og mener, at de kan løse de udfordringer, de står over for mht. at overtage nødlidende institutter og mht. likviditetsudfordringerne," siger ministeren.

Allerede i dag kunne Jyllands-Posten løfte sløret for tre af punkterne.

Opdateret.

Ny bankpakke er klar

Partier: Bankpakke skal hurtigt på plads

Staten skal overtage syge lån

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs