FinansWatch

Avis: Bølge af tvangssalg truer landbrugsbanker

Berlingske Business skriver, at en række mellemstore banker står over for fortsat store nedskrivinger på deres landbrugsengagementer. (Opdateres)

Foto: Casper Dalhoff/Jyllands-Posten

Institutleder på fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet, Henrik Zoppe, tegner i Berlingske Business et dystert billede af de danske banker, der har meget landbrug på bøgerne.

"Dansk landbrug har altid været meget gældsat i forhold til andre lande. Det er ikke i sig selv et problem, hvis forretningen ellers hænger sammen, men der er en gruppe, som har givet for meget for jord og for landbrug, og som i dag er i problemer. Det er især blandt de store brug og særligt store svinebrug," siger Henrik Zobbe, institutleder på Fødevareøkonomisk Institut.

På linje med Finanstilsynet er det rentetilpasningslån, lån i schweizerfranc og prisboblen på landbrugsjord, som Henrik Zobbe ser som de store udfordringer, skriver Business.

"Lige nu holder den lave rente hånden under mange landbrug, og der er formentlig også en del mindre landbrugsbanker, der er ganske modvillige over for at trække tæppet væk under kunderne. Men man kommer ikke udenom at tage tabene fra de usunde landbrug på et tidspunkt," siger Henrik Zobbe.

Pukkel af insolvente landbrug

Han tror faktisk, at en bølge af tvangsauktioner kan være undervejs.

"I 2009 var der 1.100 teknisk insolvente landbrug, og det tal er ikke blevet mindre i 2010. Men der har ikke været en bølge af tvangsauktioner, så der ligger efter alt at dømme en pukkel af insolvente landbrug og venter på tvangsafvikling. Selv om det tegner til at blive et godt år med hensyn til afregningspriser, er det ikke nok til at afhjælpe problemerne i den gruppe, som har overinvesteret under højkonjunkturen," siger Henrik Zobbe.

Alm. Brand Bank smider formanden på porten

Fjordbank sætter landbrug på tilbud

Engberg: Flere landbrug på tvangsauktion

Landbrugets gæld fordoblet på 9 år

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs