Professor: Skal Deutsche Bank overtage dansk bankvæsen?

Steen Thomsen mener, at når en lang række banker får problemer, så skal man ikke kun bebrejde ledelser og bestyrelser, så er det politikerne, der bærer ansvaret. Og politikerne, der skal handle og løse bl.a. funding-problemerne i sektoren.

I en analyse i Børsen kritiserer professor Steen Thomsen fra CBS, Danmarks førende corporate governance-ekspert, politikerne for at flygte fra det ansvar de har til at få ryddet op i banksektoren og sikre erhvervslivet adgang til de nødvendige kreditter, der skal finansiere hele samfundets vækst.

I sit indlæg ”Amagergeddon 2.0 ryster bankerne”, kaster Steen Thomsen sig ind i debatten om, hvorvidt Bankpakke III skal revideres eller ej.

”Det er politisk fristende at lade forargelsen få frit løb og straffe bankerne. Der er blevet lånt for mange penge ud til tvivlsomme ejendomsprojekter og den slags. Selskabsledelsen har også været for dårlig. I Fjordbank Mors så vi igen de dårlige konsekvenser af sparekasseloven i et stort sammenfald mellem ejerfondens og bankens bestyrelse. Der var ikke tilstrækkelig finansiel kompetence i bestyrelsen, kan man se i bagklogskabens klare lys,” skriver Steen Thomsen og peger på, at der efter hans mening har været alt for få udskiftninger på ledelses- og bestyrelsesniveau i bankerne i kølvandet på finanskrisen, hvor mange bankers forretningsmodeller kom under et unødigt hårdt pres som følge af dårlig ledelse, dårligh risikostyring og mangelfulde strategier.

Skal Deutsche Bank tage over?

Uagtet hvor fristende det måtte være for et politisk flertal at straffe bankerne, så mener Steen Thomsen, at det vil være uhensigtsmæssigt, fordi det er bankernes kapital og lånevillighed, der holder gang i hjulene i dansk økonomi, derfor kan man som politikere ikke ignorere det funding-dødvande som en række danske pengeinstitutter befinder sig i.

”Bankpakke III, som stiller bankernes indskydere og långivere dårligere end i andre europæiske lande, er principielt rigtig på langt sigt, fordi den lader markedsmekanismerne styre. Men den er katastrofal på kort sigt. Den gør det umuligt for trængende banker at funde sig og hæmmer deres konkurrenceevne i forhold til udenlandske konkurrenter, som har bedre statsgarantier. Hvad har politikerne tænk sig? Skal Deutsche Bank eller andre udenlandske banker overtage det danske bankvæsen?,” spørger Steen Thomsen retorisk.

Han slutter kronikken af med at konkludere, at der ikke er nogen vej uden om for politikerne. De er nødsaget til at handle og løse problemet, bl.a. fordi det er deres skyld.

”Staten kan vælge at stille som betingelse for deltagelse i en ny bankpakke, at ledelserne bliver skiftet ud. Men hovedansvaret for finanskrisen hviler tungt på myndighederne. Når en enkelt bank krakker, kan man give ledelsen skylden, men når de alle sammen får problemer samtidig, er det myndighederne – herunder ikke bare embedsmændene, men også politikerne – der bærer ansvaret. Derfor har de også pligt til at rydde op efter sig”.

Ekspert: Pensionschefer mangler ekspertise

PKA-top raser mod professor

Kritiseret professor: Det er jo sund fornuft

PKA-næstformand: Der skal ikke være jurister og økonomer overalt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også