Ekspert: Pensionschefer mangler ekspertise

Til trods for at danske pensionskasser administrerer mere end 1.000 mia. kr., så er bestyrelserne for svage og indeholder ikke de rette kompetencer. Det skriver professor Steen Thomsen fra CBS i et opinionsindlæg.

Det er ikke meget respekt, professor Steen Thomsen fra CBS har til overs for ledelserne i landets pensionskasser.

”Den øverste ledelse af en pensionskasse varetages som bekendt af bestyrelsen. Der sidder dyrlæger, sygeplejersker, jordemødre, farmakologer eller sekretærer, alt efter hvilke fag, der er tale om. Nogle gange sidder der arbejdsgivere med forstand på erhverv. Alt sammen udmærket, men der mangler som regel de kompetencer i investering, som kunne muliggøre et reelt tilsyn med den daglige ledelse,” skriver Steen Thomsen i et debatindlæg i dagbladet Børsen.

Skal ikke stå til regnskab

Professoren hæfter sig desuden ved at pensionskassernes ledelser kan kaste sig ud i diverse vindmølleprojekter, ejendomme eller hospitaler uden at skulle stå til regnskab for eventuelle negative konsekvenser. Når projektets endelige regnskab gøres op er de der i sin tid var ansvarlige for igangsættelsen nemlig for længst gået af og dermed er det ene og alene pensionskassens medlemmer der må lide grundet kuldsejlede projekter.

Ekspertisen glimrer med sit fravær

Sammensætningen af pensionskassernes bestyrelser lader ifølge Steen Thomsen, meget tilbage at ønske.

”Nogle pensionskasser har været aktive med at stille krav til selskabsledelsen i de selskaber, de investerer i, men glemmer at tage deres egen medicin. Bestyrelser uden finansiel kompetence kan i praksis ikke vurdere, om direktionen er god nok eller give den kvalificeret modspil. Man ville nok undre sig lidt, hvis medlemmer af DJØF insisterede på at lade sig operere af en jurist, eller hvis HK’s ledere ville være jordemødre for medlemmerne, men så absurd er situationen i pensionskassebestyrelserne. Kompetente bestyrelser er ikke nogen garanti for, at afkastet bliver bedst muligt. Der kan stadig gå meget galt. Men manglende kompetencer er en garanti for, at bestyrelserne ikke har tilstrækkelig indsigt,” forklarer professoren.

Spidskompetencer efterlyses

Steen Thomsen mener at de såkaldte tantebestyrelser er fortid i erhvervslivet, men at den udvikling endnu ikke har fundet sted blandt pensionskasserne. At der findes medlemsrepræsentanter i bestyrelsen finder professoren helt og aldeles legitimt, men det er samtidigt overordentligt vigtigt at supplere ledelsen med kyndige folk som er i besiddelse af spidskompetencer på investeringsområdet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også