FinansWatch

Aviser: Lavine af krak truer banksektor

Både Børsen og Berlingske Business skriver, at krakket i Fjordbank Mors kan føre flere banklukninger med sig. Dels er der skræmmende perspektiver i den forværrede situation i Fjordbank Mors det seneste kvartal, mens mange økonomisk pressede landmænd nu ser ud til at bukke under.

Fjordbank Mors-lukningen kan vise sig at være starten på noget der kan minde om et regulært blodbad i den danske banksektor. Både Børsen og Berlingske Business skriver, at krakket på Mors er et tegn på, at flere andre pressede banker ikke længere kan stå imod og snart på dreje nøglen om.

"Bankerne har taget en risiko og satset på, at landmændene kunne forrente de høje jordpriser, vi så før krisen. Nu må de bøde for den satsning, for der er en gældskrise i landbruget, der må give sig udtryk i tvangsauktioner. De lokale banker har holdt sig tilbage med at lukke for landmændenes kredit, fordi de har håbet på, at landmændene kunne ride stormen af. Men med Fjordbank Mors ser vi nu, at den altså ikke kan blive ved med at gå. De dårlige landmænd må lukke, og dermed må de dårlige banker også lukke," siger Henrik Zobbe, direktør for Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet til avisen.

Lavine af tvangsauktioner

Fra brancheforeningen Danske Svineproducenter lyder der også dystre toner:

"Det er svært at overskue konsekvenserne, hvis Fjordbank Mors' kollaps breder sig. I forvejen har vi en situation, hvor der stort set ikke findes nogen banker, der ønsker at tage nye landbrugskunder. Og hvor de dygtige landmænd, der findes, ikke kan få lov at låne til at udvide bedriften. Bankerne holder tilsyneladende vejret og lader stå til, hvilket lammer hele landbrugserhvervet. Enten sker der det, at man igen lader de dygtige landmænd få adgang til kredit og overtage de dårlige bedrifter. Alternativet er jo, at vi vil se flere bankkrak og dermed en lavine af tvangsauktioner i landbruget," siger Hans Aarestrup, direktør i Danske Svineproducenter.

Begynder at bævre

I Børsen peger investeringschef og partner Johnny Madsen fra Dansk Formue- og Investeringspleje på, at det kan være kras læsning at bladre gennem Finanstilsynets aktuelle redegørelse omkring Fjordbank Mors - fordi den ifølge ham har skræmmende perspektiver.

"Når man læser Finanstilsynets aktuelle redegørelse omkring Fjordbank Mors kollaps, så begynder man da først at bævre på vegne af Finanssektoren. Ifølge redegørelsen har den økonomiske forværring i Fjordbank Mors udviklet sig dramatisk inden for de allersidste måneder. Det er skræmmende, at bankens solvensbehov er steget med cirka 10 procent-point. Og andre banker er jo også pressede," siger Johnny Madsen til Børsen og spørger, hvordan deres økonomiske udvikling har været i de samme måneder.

Også Johannes Raaballe fra Århus Universitet frygter, at der falder flere banker i den kommende tid.

"Når vi kigger i årsregnskaberne for 2008, 2009 og 2010 og kvartalsregnskaberne for 2011, så kan vi se, at der er nogle banker, der har det rigtigt svært. Der kan godt ryge en håndfuld banker mere," siger lektor på Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, Johannes Raaballe.

Vindmøller gav Fjordbank Mors et knæk

Krak koster Danske Bank og Nordea 700 mio. kr.

Kondrup: Nu må politikerne tage fat

Branchen sagde nej til ekstraregning på trecifret millionbeløb

Mere fra FinansWatch

Dansk Handelsbanken-direktør stopper

Lars Moesgaard, adm. direktør i Handelsbanken Danmark, kommer ikke til at fortsætte i Jyske Bank, der 1. december officielt overtager den svenske banks danske forretning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs