Mange flere bankrøvere

132 gange stod bankansatte over for en bankrøver i 2010 mod 93 gange året forinden.

Antallet af bankrøverier er kraftigt stigende viser den årlige opgørelse fra Finansrådet. Især i første kvartal måtte de danske banker lange penge over disken til maskerede personer uden en konto i banken.

132 gange besøgte en elelr flere bankrøvere de danske banker i 2010. Det er det højeste tal i syv år. Sidste år var tallet 93.

Finansrådet oplyser til FinansWatch, at man ikke har nogen forklaring til udviklingen i tallene, ligesom man ikke har nogen offentlig statistik på, hvor mange, der slipper afsted med penge fra deres besøg i banken.

I en udtalelse om tallene lægger brancheforeningen vægt på, at bankerne investere store summer i sikringsforanstaltninger såsom tv-overvågning af facader og indgangspartier, farvepatroner, cash in/cash out-maskiner, der hindrer røvernes adgang til kontanter samt tidsforsinkelseslåse, der forsinker udbetaling af større beløb fra kassen. Dertil kommer etablering af flere kassefri filialer og begrænsning af adgang til især røveriplagede filialer.

Stigning på 40 pct.

Alle disse foranstaltninger til trods er antallet af bankrøverier altså steget med 40 pct.

”Vi er meget opmærksomme på ikke at indføre sikringsforanstaltninger, der kan risikere at optrappe volden. Det er hverken medarbejdere eller kunder tjent med,” understreger kontorchef Birgitte Mikkelsen i Finansrådets nyhedsbrev. Her slår man desuden fast, at udbyttet af røverierne ofte er begrænsede, ligesom det tit ødelægges af farvepatroner.

Af finansrådets statistik fremgår det, at antallet af bankrøverier ellers har været markant lavere de sidste seks år i forhold til før 2003. I 2002 var der således 222 røverier. I Finansrådet afviser man over for FinansWatch, at udviklingen er konjunkturdrevet.

Færre netbank-røverier

Mens antallet af ubudne gæster i de fysiske filialer vokser, går det den modsatte vej på nettet. Finansrådet meddeler, at der i 2010 har været 12 indbrudsforsøg i danske netbanker, og kun i 6 af tilfældene lykkedes det de IT-kriminelle at slippe af sted med penge til en samlet sum af 433.000 kroner. I 2009 var der 111 indbrudsforsøg, hvor der i 63 af tilfældene var tab på i alt 6,7 millioner kroner.

"Vi har haft succes med at afskærme de it-kriminelle fra at begå indbrud i danske netbanker. Når de oplever, at det er besværligt at begå netbankindbrud i Danmark, vælger de at koncentrere sig om andre lande, hvor de får større udbytte ud af anstrengelserne," lyder det fra Birgitte Mikkelsen i samme nyhedsbrev.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også