Milliardkrav mod Nordjysk banktop

Finansiel Stabilitet kræver 1 mia. kr. i erstatning efter krakkene i Løkken Sparekasse og Ebh Bank. Bestyrelse vil sende kravet videre til Finanstilsynet.
Af Thomas G. Svaneborg, thomas.svaneborg@jp.dk

De centrale aktører i krakkede Ebh Bank og Løkken Sparekasse bliver nu afkrævet en erstatning på 1 mia. kr. for ikke at have gjort deres arbejde godt nok.

Det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitets advokater afleverede mandag en omfattende stribe stævninger ved retten i Hjørring i sager vedrørende krakkene i de to pengeinstitutter.

Det samlede krav mod de centrale aktører i Ebh Bank er ifølge avisens oplysninger alene opgjort til mellem 700 og 800 mio. kr. og er rejst mod hele bestyrelsen inklusive medarbejderrepræsentanterne, direktionen, to underdirektører, den interne revisor og den eksterne revisor fra BDO.

I tilfældet Løkken Sparekasse har Finansiel Stabilitet krævet en erstatning på 275 mio. kr. fra den tidligere formand, næstformand, direktør og revisorerne fra henholdsvis BDO og Mango Nielsen.

Tal på tabene

Sparekassen kollapsede i 2009, men det er først nu, at Finansiel Stabilitet sætter tal på, hvor stor en del af skaden de centrale aktører kan gøres ansvarlig for.

Hvis det statslige selskab vinder sagen, vil advokat Karoly Nemeth imidlertid arbejde for, at regningen betales fra en anden af statens kasser.

»Jeg medinddrager Finanstilsynet, for det er min opfattelse, at de er en af hovedårsagerne til de ulykker, der ramte Løkken Sparekasse,« siger Karoly Nemeth, der repræsenterer bestyrelsen i Løkken Sparekasse.

Han har allerede skrevet til Finanstilsynet og meddelt, at såfremt hans klienter bliver dømt til at betale en del af det store krav, vil de sende kravet til Finanstilsynet.

Kritik af Finanstilsynet

Finanstilsynet har gennem årene været på flere inspektioner i Løkken Sparekasse for at kontrollere pengeinstituttets arbejdsgange og kundeportefølje. Det arbejde har man ikke gjort godt nok - hverken i Løkken eller i flere af de andre krakkede pengeinstitutter, mener de tidligere bestyrelsesmedlemmer.

»Finanstilsynet skulle have været medinddraget for længe siden, og når Finansiel Stabilitet ikke vil gøre det, må andre gøre det,« siger Karoly Nemeth med en tydelig henvisning til, at Finanstilsynets tidligere direktør Henrik Bjerre Nielsen i dag er direktør i Finansiel Stabilitet.

Tidligere i år blev 10 personer fra den tidligere Roskilde Banks ledelse og revision i en tilsvarende sag stævnet med krav om en erstatning på 1 mia. kr.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Finanstilsynet, der holder lukket mellem jul og nytår.

EBH klar til at sagsøge tidligere ledelse

Timing vigtig i jule-stævning mod nordjyske finansfolk

EBH Bank vil sagsøge tidligere ledelse

Fakta: BANKKRAK

Stævning mod bankledelser

Resterne af Løkken Sparekasse og Ebh Bank er i dag ejet af Finansiel Stabilitet og bliver administreret i det samme selskab.

De to pengeinstitutter har tilsammen tabt mere end 4 mia. kr.

Finansiel Stabilitets stævninger mod de tidligere ledelser tager udgangspunkt i selskabslovens § 361, der siger, at »bestyrelsesmedlemmer, direktører og revisorer, som under udførelsen af deres hverv forsætligt eller uagtsomt har tilføjet selskabet skade, er pligtig til at erstatte denne«. De ansvarlige i to krakkede nordjyske banker, bl. a. Ebh bank, bliver nu stillet til ansvar af Finasiel Stabilitet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også