FinansWatch

Anders Dam: Vi spiller på hele klaveret

Ordførende direktør i Jyske Bank Anders Dam fortæller til FinansWatch, at dagens spareplan er resultatet af flere måneders intense overvejelser. Det kommer i erkendelsen af, at krisen vil fortsætte lang tid endnu. Opdateret 11.35

Foto: DAG¯ JAN

"Vi skal til at tjene nogle flere penge - så simpelt er det. Hvis vi skal deltage i den konsolidering, der er på vej - og det har vi moralsk forpligtet os til, så skal vi simpelthen til at tjene flere penge," siger Anders Dam til FinansWatch.

Jyske Bank tager fat i hele koncernen med dagens omstruktureringer. Anders Dam lægger vægt på, at situationen i markedet er så alvorlig, at Jyske Bank ikke kunne nøjes med at holde de generelle omkostninger nede.

”Jeg har spejdet efter en vending på indtægtssiden, som ikke er kommet. Vi tog et møde efter sommerferien og blev enige om, at vi måtte gribe til det værste værktøj i kassen, nemlig en medarbejderreduktion,” siger Anders Dam til FinansWatch.

Forsøgte at undgå fyringer

Han fortæller, at direktionen allerede før sommer kunne se, at der skulle skæres i omkostningerne, men at den indtil det sidste forsøgte at undgå medarbejderfyringer. Han afviser dog, at banken ligefrem skulle være i problemer.

”Vores forretning er ikke i krise, og vi kan køre sådan her længe. Vi synes bare ikke, det er forsvarligt, når fremtiden ser ud, som vi tror,” siger Anders Dam.

Er koncernen så på plads nu?

”Så langt øjet rækker, så føler vi, at det her er, hvad vi bør gøre. Men det er en usikker verden, vi lever i, så vi kan ikke udstede nogen garantier. Det eneste, jeg kan garantere, er, at vi vil gøre alt for at undgå det.”

Intens overvågning

For et år siden sagde alle banker, at nu var vi ovre krisen, og nu kommer væksten, men sådan udviklede verden sig ikke. Nu har I så handlet, men hvordan ser det ud om et år, hvis nedturen fortsætter?

”Det, jeg kan sige, er, at hvert eneste månedsresultat bliver nærstuderet og diskuteret. Vi har en intens overvågning af vores økonomi.”

Men skal vi tage nedskæringerne som et tegn på, at I ser krisen fortsætte et godt stykke ind i næste år?

”Ja, mindst. Vi tror desværre, det bliver længerevarende, men om der udbryder kaos som følge af, at Grækenland går konkurs, og der kommer yderligere rentestigningerne i PIIGS-landene, og funding-markederne fryser totalt til, det aner vi ikke. Det må vi forholde os til. Det ser ikke lyst ud, men heller ikke katastrofalt ud,” siger Anders Dam.

Hele klør fem

Han beskriver dagens nedskæringer som det bredest mulige tiltag for at styrke forretningen, som han kunne gøre.

”Vi bruger hele klør fem, og spiller på hele klaveret, kan du sige. Det, føler vi, simpelthen er nødvendigt,” siger Anders Dam.

De fem fingre i den omtalte klør fem, er prisstigninger som følge af øgede fundingudgifter, opkøb i form af Finans Nord og Easyfleet fra Spar Nord, fortsatte forsøg på organisk vækst, medarbejderreduktion og fokus på øvrige omkostninger.

”Det er vi nødt til, hvis vi skal bevare vores rating og forsvare vores aktieværdi. Så skal vi tjene flere penge. Så enkelte er det,” siger Anders Dam.

Jyske Bank kommer i den lidt underlige situation, at den med overtagelsen af leasing-selskaberne fra Spar Nord, siger goddag til 82 nye medarbejdere samme dag, som den siger farvel til 150.

”Vi kommer til at overtage 82 medarbejdere fra Spar Nord, og det kan virke lidt grotesk i forhold til, at vi desværre har afskediget 150 i dag. Men vi kan jo ikke transformere 150 mennesker til Aalborg med de kompetencer, det nu engang kræver at sidde i Finans Nord, og derfor har vi valgt at komme med det hele nu,” siger Anders Dam.

Jyske Bank eksekverer barsk kriseplan

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs