FinansWatch

Barroso: Nu skal bankerne betale tilbage

Gældskrisen er den største udfordring i EU's historie, siger formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, i en tale til Europaparlamentet.

Vi står i dag med den største udfordring i EU's historie, siger han og tilføjer, at det både er muligt og nødvendigt at overvinde krisen, og at det nu er finanssektorens tur til at betale nogle af de mange milliarder tilbage fra redningspakkerne.

Kommissionsformanden efterlyser en skat på finansielle transaktioner i de 27 medlemslande og understreger, at den finansielle sektor er nødt til at yde et bidrag.

Skatten ventes at kunne indbringe over 50 milliarder euro (375 milliarder kroner) årligt.

"Det er på tide, at finanssektoren giver noget tilbage til samfundet," siger kommissionsformanden og sigter til alle de milliarder, der er pumpet ind i kriseramte banker i form af redningspakker de seneste år.

Foreslår euroobligationer

Skatten er ikke entydig populær i EU, hvor Storbritannien er imod, mens Tyskland og Frankrig støtter den.

Ifølge Barroso har EU-landene i løbet af de seneste tre år støttet finanssektoren med 4600 milliarder euro som direkte støtte og garantier.

Barroso foreslår desuden, at der bliver udstedt euroobligationer, som han betegner som fordelagtige for EU.

"Når eurozonen er fuldt udstyret med de instrumenter, der skal til for at sikre både integration og disciplin, vil udstedelse af fælles gældsbeviser være en fordel for alle parter," siger Barroso i sin tale i Europaparlamentet onsdag

/ritzau/AFP

Mere fra FinansWatch

PFA bygger Danmarks højeste træhus

På samme måde som en Formel 1-bil agerer prøveklud for teknologi til fremtidens personbiler, skal kontorbyggeriet ”Træ” i Aarhus vise vejen frem for klimavenlige byggeløsninger, siger ejendomsdirektør Michael Bruhn fra PFA. Byggeriet omfatter et træhus på 20 etager.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs