Barroso: Nu skal bankerne betale tilbage

Gældskrisen er den største udfordring i EU's historie, siger formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, i en tale til Europaparlamentet.
Af RITZAU FINANS

Vi står i dag med den største udfordring i EU's historie, siger han og tilføjer, at det både er muligt og nødvendigt at overvinde krisen, og at det nu er finanssektorens tur til at betale nogle af de mange milliarder tilbage fra redningspakkerne.

Kommissionsformanden efterlyser en skat på finansielle transaktioner i de 27 medlemslande og understreger, at den finansielle sektor er nødt til at yde et bidrag.

Skatten ventes at kunne indbringe over 50 milliarder euro (375 milliarder kroner) årligt.

"Det er på tide, at finanssektoren giver noget tilbage til samfundet," siger kommissionsformanden og sigter til alle de milliarder, der er pumpet ind i kriseramte banker i form af redningspakker de seneste år.

Foreslår euroobligationer

Skatten er ikke entydig populær i EU, hvor Storbritannien er imod, mens Tyskland og Frankrig støtter den.

Ifølge Barroso har EU-landene i løbet af de seneste tre år støttet finanssektoren med 4600 milliarder euro som direkte støtte og garantier.

Barroso foreslår desuden, at der bliver udstedt euroobligationer, som han betegner som fordelagtige for EU.

"Når eurozonen er fuldt udstyret med de instrumenter, der skal til for at sikre både integration og disciplin, vil udstedelse af fælles gældsbeviser være en fordel for alle parter," siger Barroso i sin tale i Europaparlamentet onsdag

/ritzau/AFP

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også