Kondrup: Vi er principielt imod
EUs foreslåede skat på finansielle transaktioner vil generelt set ikke ramme de danske småbanker voldsomt, men i Lokale Pengeinstitutter er man generelt imod en yderligere beksatning af den finansielle sektor, særligt i en tid, hvor væksten halter voldsomt, lyder det fra direktøren i Lokale Pengeinstitutter.
”Vi er generelt modstandere af en yderligere beskatning af finansielle virksomheder, og vi synes, det er skævt at komme med et forslag af denne her skuffe i en tid, hvor vi i banksektoren i forvejen er pressede på indtjeningen, hvor vi står over for øgede krav på reguleringssiden, og vi har en europæisk økonomi, inklusive den danske, der bevæger sig i haltetempo,” siger Jan Kondrup.
Får konsekvenser
”Derfor oplever bankerne herhjemme jo også, at aktiviteten er lav, og når man så skal udsættes for yderligere beskatning, vil det betyde, at pengeinstitutterne må skære yderligere i omkostningerne, eller også må de sende regningen videre til kunderne.”
Har I lavet beregningerne på, hvad det konkret kommer til at betyde for landets mindre pengeinstitutter?
”Jeg tror ikke, at medlemmerne i vores kreds bliver voldsomt ramt på det her område, men vi er principielt modstandere af yderligere beskatning. Jeg synes også, vi kan sige, at det jo ikke er skatteyderne, der har måttet betale for oprydningen efter finanskrisen i Danmark. Der er bankerne selv. Vi har selvfølgelig fået bankpakker, og det er vi meget glade for, men regnestykket ser jo sådan ud, at det er os selv, der har betalt.”
Hvis de mindre pengeinstitutter ikke bliver ramt, hvorfor er i så imod?
Ingen automatreaktion
”De bliver ikke voldsomt ramt. Generelt set fylder det her område ikke så meget i sparekasserne ude i lokalsamfundet, men der er en række pengeinstitutter, der vil blive ramt.”
Er det her bare en automatreaktion fra jeres side?
”Nej, jeg har været i sektoren i mange år og kan huske, at der tidligere har været forslag af denne her karakter, og det er noget, man skal være meget varsom med, hvis det ikke er noget, der kommer til at gælde på verdensplan,” siger Jan Kondrup.
”Det er klart, at de kunder, der gerne vil have de billigste priser, vil afsøge markedet, og der vil man jo komme under pres, hvis man ikke er konkurrencedygtig. En anden ting er, at hvis man skal aflevere nogle penge en tid med mange udfordringer, presser det bundlinjen, og det vil sætte yderligere pres på omkostningerne, og det kan ramme kunderne.”
Bendtsen: EUs bankskat koster job
Barroso: Nu skal bankerne betale tilbage