Graven: Fordele og ulemper som systemisk bank

Adm. direktør i FIH Erhvervsbank Bjarne Graven Larsen ser det hverken som en ubetinget gave eller straf at blive udnævnt som systemisk vigtig. Det vidner om et retfærdigt system, mener han.
Foto: ESKESTAD MIK
Foto: ESKESTAD MIK

Udnævnelsen af systemisk vigtige banker bliver kaldt konkurrenceforvridende af flere mindre banker. Andre mener, at det vil medføre så skærpede kapitalkrav, at bankens indtjening vil lide, og at man derfor skal være glad for ikke at blive udnævnt. Adm. direktør i FIH Erhvervsbank Bjarne Graven Larsen lægger sig lige midt imellem.

”Jeg tror lige præcis, at den diskussion udtrykker, at der er fordele og ulemper ved at være systemisk vigtig bank. Det betyder vel, at det ikke må give unfair konkurrence, og derfor skal der både være ulemper og fordele. Sådan er det i alle lande. Nogle kæmper med arme og ben for ikke at blive systemisk vigtige, fordi man gerne vil have maksimal forrentning af kapitalen, mens andre kæmper for at blive det, fordi det nok giver bedre adgang til billig funding,” siger Bjarne Graven Larsen til FinansWatch.

Ser ingen statsgaranti

Når mindre banker langer ud efter den nye bankpakkes bestemmelser om systemisk vigtige banker, så er det ofte, fordi der sættes lighedstegn mellem systemisk vigtig og en statsgaranti.

”Jeg læser det anderledes. Jeg ser udmeldingen som fornuftig og i tråd med, at man vil have sådan et regelsæt, men man skal sikre sig, at det ikke giver konkurrenceforvridning og ikke strider mod det regelsæt, som EU arbejder på, men som ikke er helt færdigt,” siger Bjarne Graven Larsen.

Han ser stor fornuft i, at politikerne nu har tilkendegivet, at det kan være relevant for Danmark at få udnævnt de systemisk vigtige banker, men at man samtidig har købt sig god tid til at se på kriterierne. Sådan undgår man blandt andet at lave lovgivning, der ender med at være modstridende med EU’s kommende regulativer for systemisk vigtige banker.

Ingen præferencer

Din egen bank har været nævnt som mulig kandidat. Vil du gerne udnævnes?

”Jeg vil gerne have, at der bliver lavet et fornuftigt sæt regler, hvor grænsen ligger fornuftigt. Jeg kan ikke sige andet, end at det ikke er mig, der skal vurdere, om vi er systemisk vigtige. Det må være op til nogle myndigheder. Hvis vi bliver vurderet, at vi er så store, at vi er systemisk vigtige, så går vi ind i den diskussion. Og hvis det modsatte skulle ske, så går vi ind i den diskussion. Jeg har ikke nogen præferencer på forhånd,” siger direktøren.

Rangvid: Systemisk stempel bliver en blandet fornøjelse

Vigtige banker skaber splid i finansbranchen

"Ked af at stå med hatten i hånden"

Bankdirektør: Brian snyder de mindre banker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også