Eftertragtet stempel 400 milliarder værd om året

Udnævnelsen som for stor til at dø har lettet fundingomkostningerne for Storbritanniens største banker med lige under 400 mia. kr. i 2010, viser nye beregninger.

Den britiske statsgaranti om, at landets fem største banker er for vigtige til at dø, er penge værd. Sådan cirka 46 mia. pund, svarede til 388,4 mia. kr., alene i 2010.

Det viser i hvert fald beregninger fra den centrum-venstre affilierede tænketank 'The New Economics Foundation,' der har opdateret lignende beregninger møntet på året 2009 lavet af den britiske centralbank Bank Of England.

Tallet er opnået ved at se på, hvor meget billigere det bliver for de fem finanshuse - Barclays, Lloyds, RBS, HSBC og Nationwide - at funde sig med statens garanti i ryggen.

Udvalg skal stemple

De britiske politikere arbejder for tiden på at nedbringe den garanterede del af bankernes forretning ved at kræve en teknisk adskillelse af bankernes retail-forretning - den klassiske bankdrift - og resten af forretningen.

Herhjemme skal et udvalg af eksperter se på hvilke finansielle institutioner, der skal udpeges som systemisk vigtige.

Arbejdet skal ifølge Økonomi- og erhvervsministeriet formentlig være klar i løbet af 2012. Det vides dog endnu ikke hvilke krav, der vil følge med stemplet som SIFI, og dermed heller ikke hvor stor en fordel, det kan ende med at være.

Mere:

Rangvid: Systemisk stempel bliver en blandet fornøjelse

Nykredit forventer at være systemisk vigtig

Moody's: Intet rating-løft fra bankpakke

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også