Advokat: Eik Banks ledelse har undladt at nedskrive

Ledelsen i Eik Bank har som en af de mest graverende ting ikke nedskrevet på udlån til problemramte kunder, selv om alt pegede på, at de var i problemer. Det vurderer advokatfirmaet Kromann Reumert, der har gennemgået sagen.
AF RITZAU FINANS

Et udlån skal nedskrives, når der er truffet en "objektiv indikation for værdiforringelse", OIV, for, at en begivenhed vil påvirke låntagernes fremtidige betalinger. Det kan være, hvis låntager er i betydelige vanskeligheder, ikke afdrager, er på randen af konkurs, eller at banken må lempe vilkårene for lånet.

"Bankens ledelse har ikke anvendt ovennævnte fortolkning af retsgrundlaget for nedskrivninger af udlån. Det kan konstateres, at den fortolkning af retsgrundlaget for nedskrivninger af udlån, er den væsentligste årsag til, at banken ikke har konstateret OIV i et betydeligt antal engagementer, hvor dette burde have været konstateret," skriver advokaten og fortsætter:

Oprullede renter

"Dette har haft den konsekvens, at banken ikke har foretaget de krævede nedskrivninger og/eller afsat den tilstrækkelige kapital og uberettiget har indtægtsført renter på disse engagementer."

Eik Bank har i høj grad brugt såkaldte oprullede renter. Det dækker over, at banken låner flere penge til låntager, så han kan betale sine renter. Det er sket i 24 tilfælde ud af bankens 30 største engagementer. Disse stærkt problematiske engagementer dækker over udlån for 2,8 mia. kr. eller 60 pct. af de samlede udlån til erhverv.

En anden graverende praksis er såkaldte "rekonstruktionssager".

Genopretninger

"Hvorved der forstås nødlidende engagementer, hvor banken som følge af kundens betydelige økonomiske vanskeligheder medvirker i en økonomisk rekonstruktion og herefter anser engagementet for genoprettet, så der ikke foreligger objektive indikationer," skriver advokaten.

Sidst har Eik Bank taget nødlidende engagementer og placeret dem hos en anden eller ny kunde. Oftest gennem et nystartet selskab, hvor ejeren ikke hæfter for gælden.

"Efter en sådan omplacering af engagementet har banken i flere tilfælde anset engagementet som et nyt engagement og har derfor ikke været af den opfattelse, at der forelå objektive indikationer," skriver Kromann Reumert.

Ritzau Finans

Eik-ledelse og revision på vej i retten

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også