FinansWatch

Eik-affære koster staten mindst 1,3 mia kroner

Efter sidste uges salg af den kuldsejlede Eik Banki står det nu klart, at den danske stat som minimum taber 1,3 mia. kr. på affæren alene på Færøerne. Omfanget af tabet er samtidig i fare for at vokse.

Foto: STROYER TORBEN

Det kommer til at koste den danske stat mindst 1,3 mia. kr. at have overtaget Eik Banki.

Det står klart efter Finansiel Stabilitets delvise exit som ejer, viser beregninger udført af FinansWatch.

Henrik Bjerre-Nielsen bekræfter over for FinansWatch, at tabet ligger i den størrelsesorden, men fremhæver stadig, at bankernes finansiering af Finansiel Stabilitets forhold vil dække en del af tabet. Et Bankpakke II-lån på ca. 300 millioner falder dog ikke på Finansiel Stabilitet, men direkte på staten, siger Henrik Bjerre-Nielsen.

"Det er de rigtige tal, I bruger. Men det er selvfølgelig vigtigt at huske på, at staten får en del penge fra pengeinstitutionerne," siger Henrik Bjerre-Nielsen til FinansWatch.

Finansiel Stabilitet har modtaget 450 mio. kr. for salget af 70 pct. banken og vurderer selv, at skraldespandsselskabets resterende aktieandel på 30 pct. også - paradoksalt nok - er 450 mio. kr. værd.

Halv milliard på spil

Viser denne vurdering sig at være sat for højt, kan tabet stige yderligere.

Det er dog også muligt, at Finansiel Stabilitet - hvis alt går strygende for den rekonstruerede Eik Bank - kan modtage en ekstra betaling på 100 mio. kr.

Dermed kan Finansiel Stabilet og staten få en samlet betaling på 1. mia. kr. for banken.

Men for at genoprette Eik Banki var den danske stat nødt til at stille op mod intet mindre end 2 mia. kr. i kontanter.

Og da staten samtidig i forbindelse med Bankpakke II havde lånt ca. 300 mio. kr. til Eik Banki, beløber statens tab sig altså - hvis alt går godt for Eik Banki under de nye ejere, forsikringkoncernen T - til de nævnte 1,3 mia. kr.

Går tingene derimod igen dårligt for den nordatlantiske bankdrift, kan statens tab vokse til 1,85 mia. kr.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs