FinansWatch

Flad aktiekurs efter otte år med Alf Duch

I morgen takker Alf Duch-Pedersen af efter 8 år som formand for Danske Bank. Kursudviklingen ser skidt ud sammenlignet med nordiske konkurrenter.

Foto: CHRISTOFFERSEN EMIL RYGE

I morgen trækker Alf Duch-Pedersen for sidste gang det usynlige anførerbind op over det hvide skjorteærme, der symboliserer, at han er den øverstbefalende i Danmarks største bank.

Når generalforsamlingen i morgen eftermiddag lukker ned i Tivoli Congress Center kan den tidligere Danisco-chef se tilbage på ikke mindre end 12 år i bestyrelsen, heraf små otte år som formand. Hvordan Alf Duch-Pedersen vil se tilbage på årene i banken er uvist, men hvis han beslutter sig for at smide lidt kursdata ind i et regneark og sammenligne med de øvrige store banker i Norden, så er det ikke en anbefalelsesværdig optakt, hvis Alf Duch ønsker en festlig aften som markering af magtoverdragelsen til Eivind Kolding fra A.P. Møller – Mærsk, der tager over for bordenden. De tal vender vi tilbage til.

Ikke påvirke debatten

FinansWatch ville godt have spurgt Alf Duch-Pedersen inden generalforsamlingen i morgen, hvordan han ser tilbage på sine mange år som bestyrelsesformand for Danske Bank, men den erfarne erhvervsmand ønsker ikke at stille op til interview før efter generalforsamlingen er afholdt for ikke på forhånd at påvirke debatten, når aktionærerne mødes.

Derfor må vi nøjes med at lægge de tal frem, man kan trække fra fondsbørsen og regnskaberne. Og de tal fortæller såmænd en hæsblæsende historie om en bank, der er vokset enormt under Alf Duch-Pedersens formandskab. Den samlede balancesum var i 2003, det år hvor Alf Duch blev formand den 1. juli efter Poul Svanholm, på 1826 mia. kr., med udgangen af 2010 viste regnskabet, at de samlede aktiver i banken er vokset med 75 pct. til 3213 mia. kr.

Vækstambitioner

Det er noget af en vækst og det store spørgsmål er så, om det er Alf Duch-Pedersen som formand, der har været den strategiske igangsætter og skubbet på over for direktionen i forhold til at banken skulle vokse sig større. Eller om det er ledelsen, med ordførende direktør Peter Straarup i spidsen, der har haft vækst-ambitioner pumpende inde bag skjorten og derfor bedt bestyrelsen om midler at sende i arbejde, så banken kunne vise, at den kunne tjene penge og drive bank også uden for landets grænser.

På hjemmemarkedet skete der nu også store ting, da Danske Bank for 11 år siden slugte både Home, Realkredit Danmark og BG Bank, de opkøb kostede dengang astronomiske 27 mia. kr.

Opkøb i Irland

Fem år senere kom det første banebrydende udenlandske opkøb, da Alf Duch-Pedersen og den øvrige bestyrelse bemyndigede Peter Straarup en check på 10,4 mia. kr., som blev sendt til ejerne af Northern Bank i Nordirland og aktionærerne i National Irish Bank i Irland.

To år senere, i 2007, måtte Alf Duch-Pedersen igen kigge rundt om bordet i bestyrelseslokalet, og endnu engang fik han flere nik end rystende hoveder, så et nyt checkhæfte blev fundet frem, og 30 mia. kr. blev sendt af sted til den nuværende bestyrelsesformand i Nordea, Björn Wahlroos, der solgte sine bankaktiviteter i Sampo fra til Danske Bank.

Danske Bank var ikke til at stoppe og virksomheden kunne i 2007 fremvise et imponerende regnskab, der viste er overskud på knap 15 mia. kr. Banken brandede sig via det berømte slogan ”Gør det du er bedst til. Det gør vi”, og tilsyneladende var Danske Bank og Alf Duch-Pedersen rigtig, rigtig dygtige til at drive bankvirksomhed.

Slugte banker på en weekend

Også på IT-fronten var roserne store, hvor bankens IT-system igen og igen blev fremhævet som et forbillede for mange andre banker, fordi systemet så at sige kunne ”sluge” andre banker i løbet af en weekend, eller en weekend tilsat et par helligdage, og så kørte en opkøbt bank på de samme systemer som de brugte i Holmens Kanal.

Men så skvattede Lehmann Brothers sammen i september 2008, og det førte til noget der vel godt kan beskrives som et slags mareridtsår for Danske Bank, hvor der i lange perioder var en usikkerhed i markedet om Danske Bank ville overleve den dybe, dybe finanskrise. Pludselig var det ærkerivalen Nordea, som ellers var blevet kritiseret for at være lidt gumpetung i sine beslutningsprocesser, der fremstod som den stærke.

Banal sammenligning

Og selvom Danske Bank i dag kæmper hårdt for at genvinde positionen som førerhund i Danmark, så må Alf Duch-Pedersen konstatere, at banken på parametre som aktiekurs, image og indtjening fortsat halter gevaldigt efter de bedste i sektoren. Men hvad gør to sløje år, hvis nu det overordnede billede fortsat tegner lyst, kunne Alf Duch-Pedersen måske tænke i en stille stund, når han tænker tilbage på sit virke som Danske Bank-formand?

Her har FinansWatch hjulpet formanden lidt og lavet lidt banal kurs-sammenligning for at se, hvordan Danske Bank-aktien egentlig har klaret sig under Alf Duch-Pedersens knap otte-årige formandsperiode.

Fra den 1. juli 2003, hvor han tiltrådte, og frem til i dag er aktien blevet 6,5 kroner billigere. Den kostede mandag aften 116 kroner, det svarer til en tilbagegang på godt 5 pct.

Ingen trøst at hente

Sammenligner man den periode med de andre nordiske storbankers kursudvikling, så er der umiddelbart ikke megen trøst at hente for Alf Duch-Pedersen. Nordeas aktie er i perioden blevet 86 pct. mere værd, Swedbank-aktien er blevet 29 pct. dyrere, DNB Nor-aktien er højdespringeren i perioden med en fremgang på 148 pct., Handelsbankens aktionærer kan glæde sig over en fremgang på 66 pct., mens SEB er blevet godt en tredjedel mere værd.

Så er der naturligvis udbyttebetalingerne, som også skal vurderes med aktionærbriller.

Her har vi regnet udbytterne ud, som er udbetalt til aktionærerne i Alf Duch-Pedersens formandsperiode, og også her kommer Danske Bank ud som bundprop, dog er man tæt på flere af de øvrige nordiske banker.

Jagter interview

Hvis man tager udgangspunkt i aktiekursen den 1. juli 2003, den dag hvor Alf Duch tiltrådte som formand, så har aktionærerne fået et udbytte der svarer til 33 pct. af den aktiekurs, mens det tilsvarende tal for Nordea næsten det dobbelte, Swedbanks aktionærer har fået 45 pct. af aktiekursen dengang, DNB Nors udbytte-tal er 64 pct., Handelsbankens 47 pct. og SEB´s aktionærer har fået dividender svarende til 67 pct. af bankens aktiekurs for otte år siden.

FinansWatch forsøger i morgen efter Danske Banks generalforsamling at få et interview med Alf Duch-Pedersen.

Optræk til ballade i Danske Bank

Her er Danske Banks nye formand

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs