Minister: Danske Bank skal betale

Økonomi- og erhervsminister Brian Mikkelsen (K) er overbevist om, at man kan finde en løsning, så Danske Bank kan indfri sin gæld før tid, men det kommer til at koste.
Foto: VALDEMAR JORGENSEN
Foto: VALDEMAR JORGENSEN
AF PIA GLUD MUNKSGAARD OG CHRISTIAN SEHESTED

Danske Bank får lov til at indfri sit statslån før tid, men de skal selvfølgelig betale for det. Det fastslår økonomi- og erhervsminister Brian Mikkelsen (K) på en pressebriefing i Økonomi- og Erhvervsministeriet.

"Danske Bank har selv sagt, at de vil genforhandle aftalen om statsligt kapitalindskud. Det vil vi nu forhandle," sagde Brian Mikkelsen.

"Det vil ikke foregå for åben skærm, men vi er enige om, at man selvfølgelig skal betale for at komme ud af en gældsforpligtelse. Men vi synes det er sundt og et godt signal for markedet, at Danske Bank gerne vil genforhandle aftalen".

Renteudgifter for fem mia.

Efter lang tids tavshed løfter Brian Mikkelsen dermed lidt af sløret for sit standpunkt i sagen, der har været debatteret flittigt blandt hans kollegaer på Christiansborg, siden Danske Bank meddelte, at man allerede i maj 2012 vil betale lån for 24 mia. kr. tilbage. Penge, der ellers først kan betales tilbage i 2014.

Med en rente på 10 pct. kan staten dermed gå glip af renteudgifter for 5 mia. kr. - eller i omegnen af 3 mia. kr., hvis man regner statens renteudgifter med.

I forbindelse med fremlæggelsen af årsregnskabet for 2010 meddelte Danske Bank, at man agter at hente 20 milliarder i en aktieemission og samtidig agter at betale sit statslån tilbage før tid.

Ikke brug for pengene

Med førtidsindfrielsen ønsker Danske Bank at slippe fri af Bankpakke 2s snærende bånd. I Danske Bank ønsker man ikke at kommentere forhandlingerne med staten, men Peter Straarup har flere gange tidligere slået fast, at man ikke har haft behov for den ekstra sikkerhed som statslånet har givet. Senest udtalte han til Berlingske Business:

"Hvis man ser Danske Banks kapitalforhold, så har vi ikke haft behov for at have den ekstra solvens, som kom fra Kreditpakken, fordi vi fik ikke så store tab, som man kunne have frygtet (...) Vi tog det hybridlån, og det gjorde vi på grund af dårlig sigtbarhed på de finansielle markeder. Men vi har egentlig ikke haft brug for det. Det er jo også en af årsagerne til, at vi gerne vil ud af den nu."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også