Avis: Fed-lån reddede Danske Bank fra konkurs

Økonomisk analytiker Jacob Kirkegaard fra den internationale tænketank The Peterson Institute mener, at attraktive Fed-lån reddede Danske Bank fra at gå ned. Danske Bank afviser påstanden.
Foto: LARSEN STINE
Foto: LARSEN STINE

"Danske Bank havde ikke eksisteret i dag uden statsstøtten fra Washington, siger Jacob Kirkegaard til Politiken fredag. Men påstanden afvises af Danske Bank, der peger på, at banken havde andre lånemuligheder.

Jacob Kirkegaards vurdering kommer, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, netop har offentliggjort tal, der viser, hvor meget banker uden for USA har modtaget i lån fra centralbankens bankpakker.

Danske Bank lånte over fem dramatiske efterårsdage i 2008 omkring 30,6 milliarder kroner. Det var blot nogle måneder efter, at banken modtog en tocifret milliardstøtte fra USA i forbindelse med, at den daværende Bushregering garanterede alle forsikringer tegnet hos forsikringsgiganten AIG. En garanti, der for Danske Banks vedkommende havde en værdi af 12 milliarder kroner ifølge en analyse fra den amerikanske Kongres, skriver Politiken.

Uden de amerikanske penge ville der ifølge Jacob Kirkegaard være startet en kædereaktion, hvor Danske Bank ikke ville have haft mulighed for at låne på pengemarkedet, og det ville have ført til en betalingsstandsning.

Det afviser Danske Bank dog. Banken oplyser, at Kongressen siden har korrigeret sin analyse af AIG-redningens betydning for Danske Bank til at være mindre end én milliard kroner. Og med hensyn til lånet fra Federal Reserve siger bankens chef for likviditetsstyring, Steen Blaafalk, at det lån på ingen måde var bankens eneste mulighed for at låne dollar i oktober og november 2008.

- Vi kunne have brugt andre kilder, men det havde været til en højere rente, siger Steen Blaafalk til Politiken.

ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også