FinansWatch

USA støttede Danske Bank med milliarder

Danske Bank har fået et milliardbeløb i støttegaranti fra den amerikanske centralbank.

En opgørelse fra den amerikanske centralbank Fed viser, at Danske Bank har modtaget 5,5 mia. dollars (31 mia. kr.) i støttegaranti fra det såkaldte CPFF-program.

Den amerikanske centralbank, Fed, tilbød alle udstedere af såkaldte CP-papirer (commercial papers) at de kunne være en del af CPFF-programmet, der virkede som en bagstopper på markedet, da de normale markedskræfter satte ud under finanskrisen. CPFF står for Commercial Paper Funding Facility.

Et commercial paper er en kortfristet bankobligation, som Danske Bank har brugt til at skaffe funding på. Under krisen var investorerne dog ikke meget for at købe den slags bankobligationer, og Danske Bank kunne derfor drage nytte af den facilitet, som Fed havde stillet til rådighed.

Betalte for at være med

Danske Bank har betalt et beløb til Fed, for at være en del af CPFF-programmet. Til gengæld garanterede Fed, at centralbanken ville købe Danske Banks obligationer, hvis de ikke kunne finde investorer på markedet. Den garanti har Danske Bank gjort brug af.

Centralbanken opkøbte de korte obligationer gennem selskabet CPFF LLC, der var et aktieselskab, som blev oprettet særligt til lejligheden. CPFF LLC havde lånt penge af centralbanken i New York, FRBNY. Midlerne brugte de til at opkøbe de kortfristede bankobligationer, som bankerne ikke kunne sælge på markedet.

Opkøbet af de kortfristede gældsbeviser begyndte den 7. oktober og fortsatte til den 1. februar 2010. Den 30. august 2010 blev CPFF LLC opløst.

Også Handelsbanken har gjort brug af støttegarantien. Handelsbanken har modtaget 5,9 mia. dollars (33,5 mia. kr.) fra støttegarantien.

I et andet FED-program, TAF-programmet, trak blandt andet SEB og Nordea på støtten fra FED. Førstenævnte med 8,9 mia. dollar.

Denne artikel er leveret af FinansWatchs samarbejdspartner Epn.dk

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs