USA støttede Danske Bank med milliarder

Danske Bank har fået et milliardbeløb i støttegaranti fra den amerikanske centralbank.
AF METTE SEHESTED LARSEN, epn.dk

En opgørelse fra den amerikanske centralbank Fed viser, at Danske Bank har modtaget 5,5 mia. dollars (31 mia. kr.) i støttegaranti fra det såkaldte CPFF-program.

Den amerikanske centralbank, Fed, tilbød alle udstedere af såkaldte CP-papirer (commercial papers) at de kunne være en del af CPFF-programmet, der virkede som en bagstopper på markedet, da de normale markedskræfter satte ud under finanskrisen. CPFF står for Commercial Paper Funding Facility.

Et commercial paper er en kortfristet bankobligation, som Danske Bank har brugt til at skaffe funding på. Under krisen var investorerne dog ikke meget for at købe den slags bankobligationer, og Danske Bank kunne derfor drage nytte af den facilitet, som Fed havde stillet til rådighed.

Betalte for at være med

Danske Bank har betalt et beløb til Fed, for at være en del af CPFF-programmet. Til gengæld garanterede Fed, at centralbanken ville købe Danske Banks obligationer, hvis de ikke kunne finde investorer på markedet. Den garanti har Danske Bank gjort brug af.

Centralbanken opkøbte de korte obligationer gennem selskabet CPFF LLC, der var et aktieselskab, som blev oprettet særligt til lejligheden. CPFF LLC havde lånt penge af centralbanken i New York, FRBNY. Midlerne brugte de til at opkøbe de kortfristede bankobligationer, som bankerne ikke kunne sælge på markedet.

Opkøbet af de kortfristede gældsbeviser begyndte den 7. oktober og fortsatte til den 1. februar 2010. Den 30. august 2010 blev CPFF LLC opløst.

Også Handelsbanken har gjort brug af støttegarantien. Handelsbanken har modtaget 5,9 mia. dollars (33,5 mia. kr.) fra støttegarantien.

I et andet FED-program, TAF-programmet, trak blandt andet SEB og Nordea på støtten fra FED. Førstenævnte med 8,9 mia. dollar.

Denne artikel er leveret af FinansWatchs samarbejdspartner Epn.dk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også