Amagerbanken solgt til Banknordik

Banknordik køber de sunde dele af Amagerbanken for 235 mio. kr. og låner samtidig 300 mio. kr. af Finansiel Stabilitet. Det oplyser BankNordik til den islandske børs. (Opdateret 19:24)
Foto: /ritzau/Ehrbahn Jacob
Foto: /ritzau/Ehrbahn Jacob

Så kom nyheden, som hele den finansielle sektor har ventet på siden Amagerbankens krak. Banknordik køber de sunde dele af Amagerbanken og sætter dermed en stopper for lang tids spekulation om bankens skæbne.

"I dag har BankNordik og Finansiel Stabilitet indgået en købsaftale om, at banken overtager alle privatkunder og langt de fleste erhvervskunder i Amagerbanken. Aftalen er betinget af godkendelse fra de relevante myndigheder, og overtagelsesdagen indtræffer, når disse godkendelser foreligger," hedder det i en meddelse fra Banknordik, der oplyser, at man overtager indlån for 5,3 mia. og udlån og garantier for 4,9 mia. kr.

Prisen er 235 mio.

"BankNordik overtager aktiver og passiver tilknyttet de overtagne kunder og betaler herudover goodwill på DKK 235 mio., hvor der er taget hensyn til et mernedskrivningsbehov på DKK 115 mio. Betalingen finder sted samtidig med overtagelsen, som er betinget af Finanstilsynets godkendelse," hedder det endvidere.

Der var altså opnået enighed om en pris på 350 millioner kroner, der er fratrukket de yderligere nedskrivninger, som Banknordik har fundet i datarummet.

De nye nedskrivninger ærger dog ikke formanden for Finansiel Stabilitet, Henning Kruse Petersen.

”Der var enighed om, at der var brug for nedskrivninger. Og det kan man jo aldrig fuldstændig udelukke – det er helt fint, og det er der slet ikke nogen problemer i. Det er jo en forhandlingssituation," siger han til FinansWatch.

Banknordik oplyser endvidere, at Finansiel Stabilitet har givet et bindende tilsagn om at låne Banknordik 300 mio. kr. i ansvarlig kapital betinget af, at banken ikke udbetaler udbytter i en periode. Banknordik har desuden været i dialog med udvalgte institutionelle investorer om finansieringen af købet.

”Vi har lånt dem 300 mio. kr. til den ansvarlige kapital, og så henter de 300 selv. Det sker for, at Banknordik kan holde deres høje soliditet,” siger Henning Kruse Petersen.

På spørgsmålet om det ikke havde været mere optimalt, hvis Banknordik havde hentet alle pengene selv, svarer han. ”Optimalt.. Det er lidt et spørgsmål om, om det var hønen eller ægget, der kom først.”

Markant større forretning

Amagerbanken krakkede 6. feb. og blev overført til statens oprydningsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet. Her blev de 200 dårligste kunder med en samlet gæld på cirka 12 mia. kr. sorteret fra og resten udbudt til interesserede købere.

Ifølge Banknordik er der tale om 82.000 privatkunder og 10.000 erhvervskunder, der alle overgår til Banknordik på de eksisterende vilkår, "men med henblik på gradvis tilpasning til bankens brede produktportefølje og konkurrencedygtige vilkår".

Banknordik oplyser, at købet medfører en forøgelse af bankens indlån stiger med 59 pct. fra 8,9 mia. til 14,2 mia. kr. Udlån og garantier stiger med 54 pct. fra 8,4 til 12,9 mia. kr.

”Købet realiserer vores strategiske ambition om at vokse på det danske marked. Vi har holdt øje med muligheder for at overtage attraktive aktiviteter, der passer til vores måde at drive bank på. Vi lægger som Amagerbanken vægt på tæt dialog med kunderne og nære relationer til det lokale marked,” siger Banknordik-direktør i meddelelsen.

Fortsætter linjen

Han er desuden citeret for følgende:

”Vi vil fortsætte linjen med at være en lokal bank, der er tæt på kunderne og har korte beslutningsveje. Samtidig har vi kapitalstyrken til at gøre en forskel. Vi vil gerne udvikle langsigtede relationer og solide partnerskaber og være lydhøre over for vores kunders behov, både i gode og i dårlige tider. Denne model har givet BankNordik gode resultater - også under finanskrisen - og har samtidig sikret banken god lønsomhed, høj kundetilfredshed og en meget høj solvens,” siger Banknordik-direktør Janus Petersen i meddelesen.

Salgsprocessen blev indledt 10 marts og feltet af potentielle købere blev hurtigt barberet ned til en håndfuld. Danske Bank kunne af konkurrencemæssige årsager ikke blande sig i processen, men blandt andre Nykredit, Spar Nord, Arbejdernes Landsbank og SEB meldte hus forbi. Kun Jyske Bank og Banknordik har offentligt meldt sin interesse, men ifølge Finansiel Stabilitets formand Henning Kruse Petersen var der i alt 11 bud på bordet.

Dermed står ni købere altså tilbage i skyggen med skægget i postkassen.

"Vi køber en bank med lav risiko"

Kruse: 11 bud - men Banknordik var højest

Anders Dam: Derfor fik vi ikke Amager

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også