FinansWatch

Hemmelig bonus til pensionsdirektør

Den tidligere direktør for Unipension fik en bonus på 1,4 mio. kr., som blev holdt skjult for bestyrelse og medlemmer.Ifølge en advokat- undersøgelse er loven brudt, og Finanstilsynet er i gang med at granske sagen.

Den tidligere direktør i Unipension Erik Adolphsen er i hemmelighed blevet lovet en millionbonus. Sagen bliver nu gransket af Finanstilsynet.

Erik Adolphsen blev ansat som midlertidig direktør i foråret 2010, men alligevel lovede toppen i pensionskassen ham i begyndelsen af april i år en såkaldt fastholdelsesbonus på 1,4 mio. kr. Seks måneder senere fratrådte han, og nu giver bonussen ballade.

Unipension, der forvalter en formue på 80 mia. kr. og har 100.000 medlemmer, består af tre pensionskasser. I den ene - MP Pension - har en advokatundersøgelse fastslået, at den nu tidligere bestyrelsesformand Sigrid Jørgensen overtrådte en række regler, da hun på vegne af MP Pension afgav løftet om en millionbonus.

Ulovlig aftale

Ingen i bestyrelsen blev taget i ed, da hun indgik aftalen, selv om vedtægterne klart fastslår, at den slags beslutninger kræver en underskrift fra mindst to fra bestyrelsen. Endvidere indgik hun aftalen blot en måned efter, at MP Pensions bestyrelse vedtog en lønpolitik, som ifølge advokatundersøgelsen gjorde den slags bonusaftaler ulovlige.

Endelig informerede hun ikke pensionskassens medlemmer om aftalen på den ordinære generalforsamling, som blev afholdt få uger senere. Det er ifølge advokatundersøgelsen også en overtrædelse af loven.

Sigrid Jørgensen fratrådte med øjeblikkelig virkning som bestyrelsesformand den 28. september officielt på grund af personlige overvejelser. Hun er nu menigt bestyrelsesmedlem og nægter at svare på, hvorfor hun ikke straks orienterede bestyrelsen og efterfølgende generalforsamlingen.

I stedet henviser hun til den nye formand, Arne Grønborg, der oplyser, at de forhold indgår i en undersøgelse, som Finanstilsynet har iværksat.Udover MP Pension består Unipension af Pensionskassen for Jordbrugsakademikere og Dyrlæger (PJD) og Arkitekternes Pensionskasse (AP). Deres formænd var med til at indgå bonusaftalen uden at involvere deres bestyrelser, hvilket er i strid med vedtægterne.

Overvejer sagsanlæg

PJDs formand, Erik Bisgaard Madsen, som tillige er prodekan ved Københavns Universitet, oplyser, at han har orienteret sin bestyrelse, men nægter at svare på, hvornår det er sket.

Bonussen er ikke blevet udbetalt, og Erik Adolphsen vil ikke udelukke et sagsanlæg.

»Det tager jeg stilling til, når det kommer så vidt. Jeg tror stadig, at vi kan finde en fornuftig løsning,« siger han.

 

Pensionsskandale tørret af på vagthund

Fyring kamufleret som opsigelse 

Unipension-chef: Kommercielle selskaber kender også til tvang

Pensionskasser ser lyst på EKF-samarbejde

Unipension åbner for virtuel rådgivning

Min sommer: 500 km. med rygsæk

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs