FinansWatch

Pensions-direktør afviser kovending

Laila Mortensen fra Industriens Pension var for 10 måneder siden i Børsen meget kritisk i forhold til at indføre markedsrente. Men krisen har ændret meget, lyder forklaringen fra direktøren, der i dag har indført markedsrente for sine medlemmer. (Opdateret 17.52)

”Konsekvensen af at annullere garantierne er, at når vi har de her crash, som vi har en gang imellem, så risikerer man at stå med en hel årgang, som lige inden de skal på pension mister en stor del af deres opsparing. Så kommer der en hel årgang af pensionister, der er fattigere, end de havde regnet med, og det giver pres på de offentlige ydelse."

Sådan sagde Laila Mortensen, topchef hos Industriens pension den 3. november sidste år til Børsen, da hun kommenterede på den debat der var omkring fordele og ulemperne ved markedsrente sammenlignet med den rentegaranti, som hendes eget selskab dengang arbejdede efter.

I dag har hun som topchef indført markedsrente-ordning for pensionskassens cirka 400.000 medlemmer. Og når man læser citatet i dag - og andre citater i øvrigt - så kan det virke som om, at der har fundet en voldsom holdningsændring sted hos direktøren.

Ikke anden holdning i dag

Men det nægter direktøren dog skulle være tilfældet.

"Jeg mener ikke, det er rigtigt, at jeg mener noget andet i dag, end jeg gjorde sidste år. Der er fordele og ulemper ved alt, og man er nødsaget til at se ens udtalelser og de handlinger man foretager ud fra, hvornår de er foretaget. Vi har jo set, at 36.000 af vores medlemmer desværre har mistet deres job under krisen, og de vil blive ramt meget hårdt, hvis vi holder fast i rentegarantien. Vi har ikke en stor tro på, at de igen får job i industrien, og dermed skal de over i en anden pensionskasse. Blandt andet for at tage hensyn til dem, og beskytte deres interesser i det skifte, så er vi gået over til markedsrente," siger Laila Mortensen til FinansWatch.

Men der er vel ikke noget nyt i, at mange af jeres medlemmer har mistet deres job?

”Nej, men at krisen er blevet så langvarig, det er nyt. I foråret var der udsigt til, at der ville komme mere gang i tingene, men der har så vist sig ikke at være tilfældet."

Fantastisk produkt

Men troede I ligefrem på, at de 36.000 arbejdspladser ville genopstå?

”Det, man skal holde fast i her, det er, at vi fortsat mener, at gennemsnitsrente er et fantastisk produkt, fordi det giver forudsigelighed og tryghed. Vi er helt på det rene med, at der er større udsving i markedsrente, men faktum er, at hvis vi ikke lavede den her ændring, så ville 36.000 af vores medlemmer ikke få del i en ny pengetank. Og den anden vigtige grund er, at når renteniveauet er historisk lavt, som det er nu, så kan vi ved at skifte over til markedsrente give vores medlemmer de her kæmpe-gevinster. Hvis renteniveauerne stiger igen, så ryger den gevinst, så det er selvfølgelig også et spørgsmål om timing,” siger Laila Mortensen til FinansWatch og tilføjer.

”Jeg synes, at det her vidner om ansvarlighed, at man prøver at gøre noget godt for sine medlemmer. Og ikke bare krampagtigt holder fast i et produkt, fordi man én gang har sagt noget til et medie,” siger hun.

Laila Mortensen fortæller, at beslutningen om et skifte til markedsrente modnedes hen over foråret.

Krav fra fagforeningerne

”Det var et forslag, der blev taget op i bestyrelsen fra fagforeningernes side. Det var et problem for deres medlemmer, at hvis de skulle skifte branche - og dermed pensionsleverandør - så ville de miste hvad der svarer til to års pensionsopsparing. Det er et stærkt incitament til at ændre nogle ting,” siger Laila Mortensen.

Var du enig med bestyrelsen i, at det var den vej i skulle gå?

”Der har været fuldstændig enighed. Vi har selvfølgelig diskuteret det, fordi det er en stor beslutning, men der enighed over hele linjen”.

Hvornår besluttede i det formelt?

”I onsdags på et bestyrelsesmøde”.

Og var det en enstemmig beslutning?

”Ja, vores fagforeningsvalgte bestyrelsesmedlemmer havde klare mandater med fra deres bagland, så det var en enstemmig beslutning. Det er der altid, når bestyrelsen beslutter noget”.

Det lyder umiddelbart mærkeligt, at der altid er fuldstændig enighed i bestyrelsen, når I beslutter noget?

"Klart en udfordring"

”Jeg synes ikke, at det er mærkeligt, at der er fuldstændig enighed om, at man kan give medlemmerne nogle meget store gevinster, og man kan få repareret på en indbygget uretfærdighed i den gamle model”.

Du sagde også følgende til Børsen sidste år:

”Udfordringen ved at fjerne garantierne er, at hvis pensionskassen ikke skal stå på mål for, at der er en bestemt pension, når medlemmerne trækker sig tilbage, hvem har så snor i, at de investeringer, der bliver foretaget, er ansvarlige?

Hvad vil du svare på det spørgsmål i dag?

”Det er da også klart en udfordring, men vi har introduceret et livscyklus-produkt, som løbende tager risici ud af investeringsprofilen, så man beskytter aktiverne mere og mere i takt med, at vores medlemmer nærmer sig pensionsalderen. Og det andet element er, at vi indfører en udjævningsmekanisme for vores pensionister, som gør, at vi kan tage nogle store tab på markederne, uden at det påvirker deres pensionsformue. Her har vi stresset modellen om mod hårde nedture, og vores nye model kan klare meget store udsving på markederne,” siger Laila Mortensen.

Strukket os langt

Så I tager fuldstændig hånd om at beskytte jeres medlemmers formue med de nye produkter?

”Ja det har vi forsøgt. Vi har lavet en model, hvor vi virkelig kan tåle kraftige fald på markederne, så jeg mener, at vi har strukket os så langt, at vi kan stå på mål for det. Der er selvfølgelig ingen fuldstændig garanti, men vi kan håndtere endog meget alvorlige krise-scenarier på markederne”.

Så du kan fortsat stå på mål for, at jeres investeringer er forsvarlige?

”Vi kører business-as-usual når det gælder vores investeringsstrategi. Vi har jo drøftet det her rigtig indgående, men vi henholder os til, at vores investeringsstrategi har bevist sit værd gennem de to seneste kriser,” siger Laila Mortensen til FinansWatch.

IP: Skift til markedsrente skyldes fyringer

Finanstilsynet: Derfor gav vi Industriens Pension grønt lys

Industriens Pension skifter til markedsrente

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs