Heideby: Bestyrelser i vejen for fusioner

Afskaffelsen af garantier er sammen med bestyrelserne i de mindre pensionsselskaber med til at bremse konsolideringen i pensionsbranchen, lyder det fra topchef i PFA-pension, Henrik Heideby.
Foto: Jakob Dall
Foto: Jakob Dall

Selvom mange pensionsselskaber sikkert kunne nyde godt af de stordriftsfordele, der ville følge med en konsolidering i branchen, skal man ikke regne med en nævneværdig en af slagsen de kommende år. Det vurderer PFA-direktør Henrik Heideby i et interview med FinansWatch.

”Det havde jeg troet for et halvt år siden på grund af kapitalkravsreglerne,” siger han, men peger på, at Sampensions tilladelse til at fjerne sine garantier, har fået ham til at skifte mening.

Flere vil følge efter

”Jeg vil gætte på, at mange af de mindre pensionskasser, der kommer af samme foreningsstruktur, vil se på, om de kan gøre det samme som Sampension. Gør de det, bliver deres kapitalkrav betydeligt mindre,” siger Henrik Heideby til FinansWatch.

”Når det er sagt, er det stadig svært at være lille, for lovgivningen betyder, at man har de samme opgaver, uanset om man er 50 eller 1100 mand.”

Når Heideby alligevel ikke forventer væsentlig konsolidering, er der også en anden forklaring.

Bestyrelser i vejen

”Hvis man nu skal være ærlig, så er der mange steder en vis interesse fra bestyrelsens og direktionens side i at være selvstændig, fordi det fastholder indflydelse. Det kan man ikke se bort fra. Det gælder i alle brancher, at det er en vigtig faktor,” siger Henrik Heideby, der har en fortid som adm. direktør for Alfred Berg Bank i Danmark.

Er det også på grund af personerne, at der ikke er en konsolidering i pensionsbranchen?

”Det gælder i alle brancher. Det sværeste ved fusioner er at finde det åbne vindue, hvor direktion og bestyrelse er klar. På bestyrelsesniveau kan man godt lide, at man selv har indflydelse på tingene. Man føler, at man har større indflydelse, når man sidder i bestyrelsen i et pensionsselskab, end når man er en mindre del af noget større,” siger Henrik Heideby.

Ligeværdige fusioner

”Der er mange steder, hvor man kan sige, at der er 20 spillere og hvis man lagde nummer 8, 9 og 10 sammen, så ville de blive store,” siger Henrik Heideby, men peger på, at bestyrelse og direktion ofte stopper processen.

”Man må så også i al fairness sige, at fusioner blandt ligeværdige parter er meget svært. Det er som regel den ene, der overtager den anden,” siger Henrik Heideby til FinansWatch.

FinansWatch tema: Konsolidering

Her er Heidebys 2015-plan

Heideby vil stoppe intern krig i pressen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også