FinansWatch

Ældre Sagen vil firedoble ATP-bidrag

Finanstilsynets tilladelse til Sampension om at sige farvel til ydelsesgarantier møder heftig kritik fra Ældre Sagen, der vil have regeringen til at gennemføre en pensionsreform.

Danskernes indbetalinger til pensionsselskaberne vil i fremtiden blive så usikre, at der er hårdt brug for en pensionsreform. Den skal bl.a. bane vej for, at indbetalingerne til ATP firedobles.

Samtidig bør forbrugerne sikres en ombudsmand, der udelukkende skal forsvare pensionsopsparernes interesser.

Det mener Ældre Sagen, der finder det »rystende«, at Finanstilsynet har givet Sampension tilladelse til at løbe fra sine ydelsesgarantier for i stedet at give kunderne en uforpligtende hensigtserklæring om, at selskabet vil forsøge at leve op til garantierne.

Ønske om indgreb

»Under finanskrisen gav staten store tilskud til bankerne, så de kunne overleve og dermed sikre kundernes penge. Her har en statslig institution givet grønt lys for, at pensionskunders garanti kan falder bort, så pensionsselskabet kunne sikres overlevelse,« konstaterer Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup.

»Den danske pensionssektors garantisystem er globalt blevet fremhævet som noget unikt og forbilledligt. Samtidig har ydelsesgarantierne gjort pensionsselskaberne i stand til at kunne trække kunderne væk fra bankerne. Vi er overbeviste om, at Finanstilsynets afgørelse vil være startskuddet til, at en række andre selskaber vil følge efter. Men vi vil ikke stiltiende se til, at det ene selskab efter det andet nu går fra guldet til fordel for usikre opsparingsformer,« siger Bjarne Hastrup, der opfordrer til politiske indgreb.

Solid bund

»I kraft af sin størrelse er ATP en solid, uvildig offentlig pensionskasse, der ikke lover mere, end den holder. Hvis alle indbetalinger til ATP blev firedoblet, ville danskerne være sikret en solid bund under deres fremtidige pensioner. Samtidig er det på høje tide med en ombudsmand, der udelukkende skal have som opgave at tilse, at det er forbrugernes interesser, der varetages i pensionssektoren,« siger Bjarne Hastrup.

Finanstilsynet giver Sampension påtale

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs