FinansWatch

Ny lov giver ATP mulighed for at drive bank

Et endnu ikke offentliggjort lovforslag giver pensionsgiganten ATP og LD lov til at drive bank, realkredit, forsikring og pensionsvirksomhed. N Det er positivt med øget konkurrence, men der er fare for statsstøtte, mener professor.

En ny og umådelig stærk konkurrent melder sig nu på banen over for den danske finanssektor.

Det er pensionsgiganten ATP, der nu får adgang til at konkurrere med banker, pensionsselskaber, realkredit og forsikring. Det viser indholdet af et endnu ikke offentliggjort lovforslag, som Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Lovforslaget gør det muligt for ATP og lillebroderen Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) at drive finansielle virksomheder som datterselskaber.

Det er en positiv nyskabelse på det danske finansmarked, som flere gange er blevet beskyldt for svag konkurrence, mener professor Jesper Rangvid fra Handelshøjskolen i København(CBS).

»Hvis man kan sikre, at konkurrencen sker på lige vilkår, så er det spændende med en ny spiller på f. eks. det danske bankmarked,« siger Jesper Rangvid. Han ser dog en række problemer i at give en aktør som ATP helt frie tøjler til at konkurrere med f. eks. Danske Bank.

Kan aldrig gå konkurs

»Det er vigtigt, at der ikke sker en ulige konkurrence.

Det må man simpelthen tage højde for i loven. For markedet vil måske vurdere ATP som en aktør, der aldrig kan gå konkurs, fordi man implicit har staten i ryggen. Derfor vil den kunne skaffe billigere funding, end private banker kan gøre det,« siger Jesper Rangvid.

I ATP oplyser adm. direktør Lars Rohde, at konsekvensen af lovforslaget bliver, at ATP vil kunne drive sin forretning lige som finansielle koncerner.

Han tror derimod ikke på, at ATP's nye rolle kommer til at give ulige konkurrence, fordi pensionsgiganten er for stor til at gå ned.

»Så udgør alle større finansielle institutioner et konkurrenceproblem.

I den sammenhæng er ATP ikke anderledes,« siger Lars Rohde, der afviser enhver snak om, at ATP kan blive en statsstøttet aktør på markedet.

»Det er en grundløs påstand.

ATP har i mange år præsenteret høje afkast. Det er fordi, at vi altid har bestræbt os på at investere med bedst mulig hensyntagen til risiko uden at blande tingene sammen.« Forslaget betyder, at ATP vil kunne få 100 pct. ejerskab af f. eks. FIH Erhvervsbank, som pensionsgiganten købte sammen med PFA og to andre aktører tidligere i år.

I dag kan ATP kun eje op til halvdelen af f. eks. FIH Erhvervsbank, der blev købt med opbakning fra bl. a. statsministeriet for at understøtte de små og mellemstore virksomheder, der har lidt under ringe adgang til lån.

ATP: Årelang oprydning i banker

Mere fra FinansWatch

1,5 millioner danskere investerer i Qatar: "Det er dilemmafyldt"

Fem danske pensionsselskaber har på vegne af 1,5 mio. kunder investeret små 900 mio kr. i Qatar, viser en opgørelse, som mediet Danwatch har foretaget. Chef for ansvarlige investeringer hos Danica Pension erkender, at ”det er dilemmafyldt at investere i statsobligationer” fra visse lande.

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs