Danicas nye chef: Ekstremt utålmodig

Portræt: Per Klitgård er langtfra den klassiske aktuar-type, fortæller en tidligere kollega gennem mere end 20 år.
Foto: Ernst Tobisch
Foto: Ernst Tobisch

”Per er en helt anden type end Henrik Ramlau. De har ganske vist samme uddannelse, men de er vidt forskellige typer”.

Sådan lyder karakteristikken fra afdelingsdirektør Frank Pedersen fra SEB Pension, der har arbejdet tæt sammen med Per Klitgård i mere end 20 år. Nu skilles deres veje, da Per Klitgård er udnævnt som ny topchef hos Danica Pension, der har Danske Bank som ejer.

Frank Pedersen fortæller, at han faktisk var med til at ansætte Per Klitgård i sommeren 1984, da denne var aktuar-studerende. Derfra fulgtes de to karrieremæssigt ad næsten helt frem til i dag, hvor de har bestredet lederstillinger hos henholdsvis Alka, PenSam og senest SEB Pension.

Frank Pedersen fortæller, at han udover at hende Per Klitgård på det rent faglige plan også i en periode rent privat har været tæt på den nye Danica-boss, men at dette venskab bevidst blev sat lidt på ”stand-by”, da det altid kan være vanskeligt, at man har et venskab, når man jobmæssigt er under- og overordnet, ligesom det er vigtigt, at der ikke er nogle der oplever, at nogle medarbejdere eller chefer kommer nemmere til tingene, fordi man er en del af et privat netværk.

”Jeg vil sige om Per, at han selvfølgelig er velbegavet, men det er selvfølgelig en forudsætning. Med Per Klitgård får Danica en anden type end Henrik Ramlau. Vi tre er nogenlunde jævnaldrende og kender hinanden udmærket. Henrik er mere, uden at det skal opfattes negativt, professor-typen. Henrik Ramlau fanger man aldrig i at begå en fejl. Aldrig. Henrik er eksperten over alle eksperter, men sådan er Per Klitgård ikke,” fortæller Frank Pedersen til FinansWatch.

Beslutningsdygtig

”Per behøver kun en brøkdel af de informationer, som Henrik godt vil have, for at mene, at han kan træffe en beslutning. Han er ikke bange for at træffe en beslutning på et andet grundlag. Det er, som jeg ser det, en af hans styrker, at han er så beslutningsdygtig,” siger Frank Pedersen.

Ifølge den mangeårige kollega skulle Per Klitgård være en dygtig kommunikator, hvor det ikke skinner igennem, at han er aktuar.

”Han har en evne som få aktuarer besidder, nemlig at han kan tale klart. Han er også dygtig til hurtigt at sætte sig ind i en problemstilling og træffe beslutninger på et underbygget grundlag. Og så er han helt ekstremt utålmodig, som igen ikke er typisk for aktuarer. Tingene kan per definition kun gå for langsomt for Per Klitgård. Om man så sætter verdensrekord, så kan det kun gøres lidt bedre og lidt hurtigere,” fortæller Frank Pedersen med et grin.

Han vurderer, at Per Klitgård formår at flytte en organisation ved at stresse den. På den gode måde. Og så følger der også stor anerkendelse med, når man har leveret varen.

”Per sætter nogle meget aggressive målsætninger for sin organisation, så mange starter med at sige, at ”det er jo helt umuligt, det kan ikke lade sig gøre”. Eksempelvis meldte han ud, at omkostningsprocenten i SEB skulle halveres, ikke noget med at den skulle ned med eksempelvis 5 pct., nej den skulle halveres. Så overliggeren bliv er sat enormt højt, hvorefter han bruger kræfter på at få folk til at tro på, at det rent faktisk godt kan lade sig gøre at nå disse målsætninger. Og m.h.t. at få omkostningsprocenten ned her i virksomheden, så er det kun gået den rigtige vej,” fortæller Frank Pedersen.

Usikkert dansegulv

Per Klitgård skulle efter sigende være en sand arbejdshest og meget koncentreret, når han er iført arbejdstøjet, men trods den fokuserede attitude på arbejdet, så kan han sagtens gøre dansegulvet usikkert, når fløjten har lydt og det er tid til at være selskabelig. Han beskrives også som en meget snakkende og deltagende chef og kollega.

Som mange andre topchefer er også Per Klitgård vild med at dyrke sport, hvor der kun er én ting der kan irritere ham, når han dyster på enten en squash, tennis – eller fodboldbane. Han hader nederlag, og det passer ham dårligt at en dårlig skulder på det seneste har givet squah- og tennis-spillet lidt udfordringer på det seneste.

”Den dag Henrik Ramlau meddelte, at han flyttede ind til Danske Bank som CFO, den dag var jeg ikke et sekund i tvivl om, at hvis der var én mand, der var den rigtige til at overtage det job, så var det Per Klitgård. Uden at jeg ønskede at det skulle ske,” lyder det fra Frank Pedersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også