Pensionsbranche sejrer over ATP

Kun banksektoren kommer til at få ATP som konkurrent, erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten. For Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har betænkeligheder ved at give ATP frie hænder på pensionsområdet.
Af Peter Nyholm

De nålestribede finansfolk i pensionssektoren kan ånde lettet op, for de får ikke hård konkurrence fra ATP foreløbigt. Til gengæld slipper banksektoren ikke for, at den ATP-ejede FIH Erhvervsbank melder sig på banen.

Det bliver med stor sandsynlighed udfaldet af det store opgør mellem finanssektoren og pensionskæmpen ATP, erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mere i afkast

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i de seneste uger analyseret de konkurrencemæssige konsekvenser af et frit ATP, der har fået lov til at drive datterselskaber og dermed konkurrere på forsikring, pension, bank og realkredit.

Jyllands-Posten erfarer, at konklusionen bliver, at styrelsen ser væsentlige konkurrencefordele for ATP, hvis pensionsgiganten får lov til at agere som konkurrent i forhold til finansielle virksomheder.

Derfor har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen betænkeligheder ved at give friere rammer til ATP. Men betænkelighederne er dog størst ved at sætte ATP fri på pensionsområdet, da dette hører til ATP's kernevirksomhed.

Voldsomt uenig

Netop på dette område kunne pensionsopsparere ellers få markant mere i afkast på grund af ATP's lavere omkostninger.

Dog konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen også, at et frit ATP vil kunne give en skærpet konkurrence på området.

Ikke overraskende er ATP voldsomt uenig med styrelsens konklusioner.

Bankerne slipper ikke

Fra kilder på Christiansborg erfarer Jyllands-Posten, at den mest sandsynlige konklusion på det spegede forløb derfor bliver, at pensionssektoren slipper for konkurrence fra ATP, mens bankerne ikke slipper.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Orla Hav, lægger ikke skjul på, at han er utilfreds.

»Vi burde give mulighed for, at de bedste aktører kan komme på banen til gavn for forbrugerne,« siger han.

Bunden konklusion

Orla Hav undrer sig desuden over Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens ageren. For som tidligere beskrevet i Jyllands-Posten har styrelsen allerede én gang forholdt sig til det omstridte lovforslag, men det er efter kritik fra finansektoren taget op igen:

»Det bekymrer mig, at det virker, som om de har fået en bunden konklusion for deres vurdering. Det huer mig ikke i en tid, hvor regeringen forsøger at skabe mere konkurrence i vores samfund,« siger Orla Hav.

Tidligere i denne uge kommenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ATP-sagen, hvor han stillede i udsigt, at lovforslaet fremsættes inden sommerferien.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har ligesom ATP ikke ønsket at kommentere denne artikel.

Finans-top i opgør om frit ATP

Avis: ATP-bestyrelse et levn fra fortiden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også