Konkurrencestyrelsen loren ved øget ATP-magt

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er betænkelige ved at give ATP lov til at drive pensionsselskab. Det kan være konkurrenceforvridende, mener styrelsen.

Skal ATP have lov til at drive bank og pensionsselskab?

Det har været den store strid i finansbranchen og på Christiansborg gennem de seneste måneder.

I dag er er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen klar med sin vurdering - og den giver stillingen 1-0 til pensionsselskaberne over ATP.

Forslaget om mere magt til ATP giver nemlig konkurrencemæssige betænkeligheder, særligt i forhold till pensionsselskaberne, konkluderer styrelsen.

Konkurrencemæssige betænkeligheder

"At give ATP lov til at drive pengeinstitut-, realkreditinstitut og forsikringsvirksomhed i datterselskabsform giver ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelse konkurrencemæssige betænkeligheder," skriver styrelsen i en pressemeddelelse. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har de seneste uger analyseret de konkurrencemæssige konsekvenser af et frit ATP på opfordring fra Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Betænkeligheden er størst i forhold til muligheden for at drive pensionsvirksomhed, fordi det er ATPs kerneområde, skriver styrelsen.

"Principielt gælder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering for al finansiel virksomhed. De konkurrencemæssige betænkeligheder er dog størst i forhold til muligheden for at drive pensionsvirksomhed, som er ATP’s kerneområde".

Lovfæstet særstatus

”Samlet set vurderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at ATP’s lovfæstede særstatus kan give ATP-ejede datterselskaber en væsentlig konkurrencefordel i forhold til andre finansielle virksomheder,” konkluderer styrelsen.

Konkurrencefordelene i forhold til andre finansielle virksomhedern vil være i form af udnyttelse af stordriftsfordele, ATPs brand og bedre muligheder for finansiering.

Styrelsen har medtaget i sin konklusion, at ATP overholder de eksisterende værnsregler i ATP-loven, men de er ikke tilstrækkelige i forhold til at gardere sig imod konkurrenceforvridning, lyder konklusionen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også