Kapitalfond bag storfusion, andelskasse uden fremtid, kæmpe svinefarm tvunget i knæ - og store omvæltninger i Gyldendal

To store it-koncerner med kapitalfond i nøglerolle bliver til én, Københavns Andelskasse får inddraget licens, store ledelsesændringer i Gyldendal, ny formand i DR, erhvervsuddannelserne får statsministerens opmærksomhed, dramatisk kollaps i elbranchen, og Danske Banks topchef igen i skudlinjen. Er du opdateret på ugen, der gik?
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv.
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv.

Københavns Andelskasse har ingen fremtid.

Så kontant var meldingen torsdag aften fra adm. direktør Henrik Bjerre-Nielsen fra Finansiel Stabilitet til FinansWatch - i en uge, der var præget af flere dramatiske nyheder og vigtige politiske udspil.

Københavns Andelskasse, der meget længe har været i rampelyset efter påbud fra Finanstilsynet og senest en politianmeldelse for hvidvask, fik således inddraget banklicensen, der blev overgivet til Finansiel Stabilitet.

Foto: Ritzau Scanpix/Nikolai Linares
Foto: Ritzau Scanpix/Nikolai Linares

Foto: Ritzau Scanpix/Nikolai Linares

Henrik Bjerre-Nielsens budskab var, at man ikke har fundet nogen interesserede aftagere af andelskassen: "Københavns Andelskasse har ingen fremtid. Indtil videre har den pengeinstituttilladelse, men det er meningen, at den skal afvikles på en kontrolleret måde.”

Øget pres på bankchef

Samme torsdag aften bragte Ritzau Finans en opsigtsvækkende citathistorie fra Financial Times, der har bidt sig fast i sagen om Danske Banks hvidvaskskandale. Heri hed det, at Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, i 2013 ignorerede advarsler om, at gennemstrømningen af penge i bankens estiske filial var uforholdsmæssigt høje. Advarslerne kom fra andre chefer i Danske Bank og fra JPMorgan.

Fredag kom det også frem i Wall Street Journal, at det amerikanske justitsministerium, finansministerium og børstilsyn undersøger hvidvask-anklagerne mod Danske Bank relateret til pengeoverførsler fra Rusland og det tidligere Sovjetunionen. Wall Street Journal henviser til en anonym kilde og dokumenter, som mediet har set.

Thomas F. Borgen var chef for international banking i Danske Bank i årene 2009 til 2012, herunder ansvarlig for den estiske filial. I 2013 blev han ordførende direktør i Danske Bank.

Svineproducenter i strid modvind

I dansk landbrug blev det også en dramatisk uge, da en af landets største landbrugsbedrifter, AC Farming, blev begæret konkurs. AC Farming producerer årligt i omegnen af 250.000 smågrise. Derudover driver landbruget omkring 2000 hektar agerjord. Svineproducenter har altid levet en omtumlet tilværelse med svingende priser fra år til år. Men situationen er aktuel meget alvorlig flere steder, fordi der er for meget kød på verdensmarkedet i forhold til efterspørgslen, og så affødte sommerens tørke prishop på foder efter en elendig høst.

Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard
Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard

Foto: Ritzau Scanpix/Line Ørnes Søndergaard

Og bedre bliver det bestemt ikke af, at belgiske myndigheder har bekræftet to tilfælde af afrikansk svinepest i Belgien. Ifølge Landbrug & Fødevarer vil et udbrud i Danmark være "fatalt" for dansk eksport af svinekød. Hele den danske eksport af svinekød til lande uden for EU vil lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af bare ét udbrud i vildsvin eller grise på dansk jord, lyder vurderingen.

Storfusion i IT-branchen - farvel til direktør

I it-branchen var den store nyhed, at Globalconnect går sammen med norske Broadnet. De to selskaber danner en fiberbaseret leverandør af datakommunikation i Nordeuropa. De to selskaber har det til fælles, at de er ejet af kapitalfonden EQT. Med fusionen bliver der én topchef for meget, og det er direktøren for det norske fiberselskab, det største i fusionen, Martin Lippert, der bliver på posten: "Der skal kun være én træner i sådan en situation, og det er mig selv, som har valgt at sige, at det er nu, jeg stopper. Det foregår i god ro og orden," fortalte adm. direktør i Globalconnect, Christian Holm Christensen, til ITWatch.

Ny formand i DR får barsk opgave

På mediefronten fik DR en ny bestyrelsesformand, Marianne Bedsted. Hun skal nu, fra årsskiftet, styre DR igennem de kommende fem, barske år, hvor mediehuset skal skære budgettet ned med 20 procent. Marianne Bedsted er direktør i Salling Group, det tidligere Dansk Supermarked. Hun har desuden tidligere været direktør for Musikhuset Aarhus og blev i 2017 udpeget som ny bestyrelsesformand for Den Jyske Opera.

Store omvæltninger i Gyldendal

Også fra det kendte forlag Gyldendal var der en stor nyhed; et generationsskifte er i gang sideløbende med markante organisatoriske ændringer. I august valgte forlagsdirektør Elisabeth Nøjgaard at opsige sin stilling, mens Mette Holbæk, marketingdirektør, i samme måned forlod Gyldendal. Onsdag trådte den mangeårige litterære direktør Johannes Riis tilbage for at blive forelægger.

Foto: Scanpix Ritzau/Bax Lindhardt
Foto: Scanpix Ritzau/Bax Lindhardt

Foto: Scanpix Ritzau/Bax Lindhardt

Gyldendal vil fremover vil være opdelt i to søjler: En redaktionel og en kommerciel. Karen Bender bliver kommerciel direktør. Hun tiltræder 15. oktober og har tidligere været e-commerce- og marketingdirektør i Københavns Lufthavn, en stilling hun forlod i juni. Den redaktionelle søjle kommer til at bestå af seks redaktioner med hver sin faglige leder. Som forlagschef har Gyldendal valgt forfatteren og redaktør på forlaget, Simon Pasternak.

Dramatisk kollaps

Det kan blive en særdeles dyr uge for danske og nordiske elhandlere på den nordiske børs Nasdaq, efter den norske elspekulant Einar Aas har tabt astronomiske summer på handler på børsen. Einar Aas, der gennem 13 års virke som elhandler er blevet en af Norges rigeste mænd, har meddelt, at han sandsynligvis er personligt konkurs, fordi han har lavet et mislykket væddemål og tabt hele sin formue på at spekulere. Det kommer mange i branchen formentlig til at betale for.

Statsminister i offensiv for erhvervsuddannelser

Erhvervspolitisk var en af ugens helt store emner, erhvervsuddannelserne, hvis output har og får en meget stor betydning for en lang række danske virksomheder. Regeringen vil bruge to mia. kr. på at styrke erhvervsuddannelserne over de næste fire år. Det lyder jo rigtig godt for de uddannelser og erhvervslivet. Der er dog et lille ”men” i det samlede regnestykke. Samtidig skal skolerne nemlig spare to pct. om året via det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Men samlet set ender regnestykket i plus, garanterede statsminister Lars Løkke (V) på et pressemøde: "Det kommer til at ende med et plus," hed det fra statsministeren, der dog ikke kunne konkretisere plusset. Forslaget fik en blandet modtagelse i organisationer og på Christiansborg. Forhandlingerne om en reform af erhvervsuddannelserne, der skal sikre flere faglærte danskere, begynder onsdag 19. september.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også