FinansWatch

Medie: Borgen ignorerede advarsler i 2013

Advarsler om store pengegennemstrømninger i den estiske afdeling fra andre chefer i Danske Bank og JPMorgen blev afvist tilbage i 2013 af Thomas Borgen, skriver den britiske avis Financial Times.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, ignorerede i 2013 advarsler om, at gennemstrømningen af penge i bankens estiske filial var uforholdsmæssigt høje. Advarslerne kom fra andre chefer i Danske Bank og fra JPMorgan.

Det skriver Financial Times.

Advarslen til Borgen blev givet på et møde i oktober 2013, hvor den nye chef for internationale bankforretninger, Lars Mørch, fortalte, at aktivitetsniveauet i afdelingen i Estland fra udenlandske overførsler var højere end rivalernes, og at der var et behov for at "undersøge og potentielt reducere" dem, skriver Financial Times, som har fået adgang til mødereferatet.

Thomas F. Borgen, der frem til 2015 var ansvarlig for området, "understregede behovet for en middelvej og ønskede at diskutere det yderligere udenfor dette forum".

Oplysningerne er ifølge avisen centrale, og en kilde oplyser, at mødereferatet er et af de vigtigste dokumenter i den interne undersøgelse, som Danske Bank iværksatte inden sommeren, og hvis konklusioner ventes fremlagt onsdag i næste uge.

"Dette var tidspunktet, hvor en beslutning om ikke at stoppe denne forretning, blev truffet," siger kilden.

Financial Times har tidligere skrevet, at de mistænkelige pengeoverførsler i hvidvasksagen, som strækker sig over årene 2007 til 2015, toppede i 2013 med 30 mia. dollar fra ikke-estiske kunder. I sidste uge skrev The Wall Street Journal også, at der gennem perioden blev ført 960 mia. kr. igennem den estiske filial. Det er dog uvist, hvor mange af pengene, der vedrører hvidvask.

Thomas F. Borgen var chef for international banking i Danske Bank i årene 2009 til 2012, og dermed var han i perioden også ansvarlig for den estiske filial. I september 2013 blev han udnævnt til ordførende direktør i Danske Bank.

På mødet i oktober 2013 var, udover Thomas F. Borgen og Lars Mørch, som forlod Danske Bank i april, også Henrik Ramlau-Hansen, der i 2016 blev formand for Finanstilsynet, men trådte tilbage i maj i år.

Af mødereferatet fremgår det også, at JPMorgan var blevet erstattet af Bank of America som samarbejdsbank for den estiske filial. I Finanstilsynets rapport fra juli kom det frem, at den daværende samarbejdsbank, som nu viser sig at være JPMorgan, havde stoppet samarbejdet, på grund af bekymring omkring ikke-estiske kunder i filialen.

/ritzau/FINANS

Medie: Danske Banks bestyrelse drøfter hvidvaskkonsekvenser torsdag

Goldman Sachs: Danske Bank kan absorbere milliardbøde for hvidvask

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere