Estiske bank og danske skattejægere satte dagsordenen i sidste store ferieuge

For både danske badegæster og Danske Bank startede årets sidste store sommerferieuge ud i den hede ende. Udover nye vigtige kapitler i den estiske banksaga bød ugen også på snak om slap dansk skattekultur og om store regnskaber fra ind- og udland.

Mens sommeren viste sig fra sin absolut bedste side for de ferierende, som i stor stil har gjort brug af alverdens streamingtjenester, var særligt den estiske del af Danske Bank også et varmt sted at opholde sig.

Som det har været i så mange andre uger i år, stod der igen i den forgangne uge hvidvask højt på mediemenuen. Fra ugens start var det bestyrelsesformand Ole Andersen, der overfor Jyllands-Posten først gav frit lejde til whistleblower og siden tog bladet fra munden og gik i rette med de kritikere, som har langet ud efter banken i dens håndtering af hvidvaskskandalen i Estland.

Han mente blandt andet, at kritikken af banken i hans optik har været unuanceret, når den har gået på, at bankens egen undersøgelse ikke er uafhængig og troværdig.

"Nogle stiller spørgsmål ved, om man kan stole på undersøgelserne, for det er banken, der betaler. Jeg var lige ved at spørge: Hvem skulle ellers betale? Det er nu engang vilkårene for denne type undersøgelser. Det betyder pr. definition, at undersøgelserne ikke er uafhængige, men det betyder ikke, at de ikke er objektive og fuldstændige," sagde Ole Andersen til avisen tirsdag.

I samme interview holdtbestyrelsesformanden hånden under siddende Danske Bank-topchef Thomas Borgen, som trods de efterhånden mange skud stadig står oprejst med fuld støtte fra bankens bestyrelse.

Estiske anmeldelser og oprydning

Udtalelserne om undersøgelser og opbakning til Thomas Borgen blev bragt nogenlunde samtidig med, at den estiske statsanklager åbnede en strafferetlig efterforskning af sagen, som tidligere har afstedkommet politianmeldelse af 26 navngivne medarbejdere i Danske Banks estiske filial, skrev Børsen.

Statsanklageren i Estland modtog anmeldelsen af de 26 medarbejdere fra chefen for Hermitage Capital, den amerikanske hvidvaskjæger William Browder, allerede i sidste uge. Tidligere på måneden meldte samme William Browder ligeledes Danske Bank til Bagmandspolitiet i Danmark, skrev FinansWatch.

Det estiske parlament har efter et krisemøde onsdag valgt arbejde i retning af at få oprettet et særligt hvidvask-udvalg, som skal sørge for, at der en gang for alle bliver ryddet op i det baltiske.

"Vi fik nogle klare udmeldinger fra justitsministeren om, at vi skal kigge på den lovmæssige ramme. Vi vil lave nogle forandringer, formentlig for at udvide de lovmæssige rammer omkring hvidvask. Det, synes jeg, er meget vigtigt. Det her en kæmpe ting i Estland," udtalte Liisa Oviir, som er medlem af retsudvalget og næstformand for det socialdemokratiske regeringsparti, til Børsen.

I sagen, som langt fra har nærmet sig noget afsluttende kapitel, kom det fredag frem, at Danske Banks bestyrelse allerede i 2014 blev orienteret om, at der var alvorlige problemer i filialen i Estland. Bestyrelsesformand, Ole Andersen, afviste fredag over for Finans.dk at forholde sig til sagen på nuværende tidspunkt.

På den politiske front venter der erhvervsminister Rasmus Jarlov ikke mindre end 18 nye spørgsmål om sagen, når han i næste uge ventes tilbage fra sommerferie. Dertil kommer endnu et samråd, som kommer til at handle om risiko for forældelse, og om whistleblower-beskyttelse er noget værd, fortalte SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen i et interview med FinansWatch.

"Jeg frygter, at tilsynet har baseret sin rapport på de ting, de har fået fra Danske Bank, og ikke brugt alle lovhjemlede muligheder for at få de nødvendige oplysninger. Så derfor ja, så er jeg bekymret for, at Finanstilsynet ikke har gravet dybt nok og krævet alle oplysninger i denne sag udleveret," lød det blandt andet fra Lisbeth Bech Poulsen.

Skattejægere skal slå hårdt ned på syndere

Under de samme hjemlige nyhedsfaner udpegede skatteminister Karsten Lauritzen (V) torsdag de små og mellemstore virksomheder som landets største skattesyndere. Efter en årrække hvor virksomhederne gradvist er blevet fritaget for at bruge revisorer, vil skatteministeren nu komme med indgreb, der skal få dem til at betale korrekt skat og moms.

"Vi skal diskutere revisionspligten igen, og jeg tror, at det vil føre til, at flere selskaber vil blive pålagt at lave revision," udtalte Karsten Lauritzen til Børsen, alt i mens man i organisationen SMV Danmark forklarede, at det danske system i dag er for indviklet at gennemskue, hvis ikke man befinder sig i en virksomhed med egen CFO og økonomiafdeling. 

Ovre i den del, som har hjemme i Skattestyrelsens afdeling for Særlig Kontrol har chefen Steen Bechmann Jacobsen en mission om at lukke skattehuller i tide, så sager som uretmæssig refundering af blandt andet udbytteskat aldrig igen bliver sager, der får plads i spalter og befolkningens bevidsthed. Til Finans forklarede han, hvordan en klarere og mere konsekvent kurs skal afhjælpe en handlingslammelse i organisationen.

"Vi skal slå hårdt ned på dem, der vil snyde i skat. Det er enormt vigtigt for skattemoralen og retsfølelsen, at vi forfølger sådanne sager. Ellers underminerer det tilliden til hele systemet," lød det fra Steen Bechmann Jacobsen.

Trump og de kinesiske toldsatser

Igen i den forgangne uge har Donald Trump, og den amerikanske regerings forsøg på at styrke det hjemlige fodaftryk og minimere importen fra blandt andet Kina medført bølgeskvulp af større og mindre karakter.

Nyheder om forsøg på at indgå i dialog er undervejs blevet afløst af eskalerende trusler, og torsdag eftermiddag forlød det, at Trump & co. overvejede at øge toldsatserne på en række kinesiske varer for 200 mia. dollar til 25 pct. fra 10 pct.

Det afstedkom en kraftig reaktion fra kineserne.

"Kina er parat til USA's trusler om en eskalering af handelskrigen og vil gengælde for at forsvare den nationale stolthed og folkets interesser," hed det i en udtalelse fra det kinesiske handelsministerium torsdag.

Ny Apple-rekord

På regnskabsfronten var ugen en begivenhedsrig en af slagsen, da det stadig er højsæson for halvårlige og kvartalsvise opdateringer blandt de internationale konglomerater og kæmper.

Apple-regnskabet for tredje kvartal var behagelig læsning for de mange investorer, som kunne konstatere, at indtjening og omsætning overraskede positivt. Som det første selskab nogensinde, nærmede Apple sig en markedsværdi på 1000 mia. dollars – aktien steg som følge af regnskabet med 4 pct., og milepælen blev nået torsdag aften, dansk tid.

Som et mindre hår i suppen tabte Apple i samme uge en patentsag, som samlet kommer til at koste it-kolossen 925 mio. kr.

DSV og Danmarks rigeste mand

Herhjemme var det især DSV-regnskabet for andet kvartal, der tiltrak sig en masse positiv opmærksomhed.

Transportvirksomheden opjusterer sine forventninger til både drift og frie pengestrømme efter et andet kvartal, der ifølge selskabet er det bedste nogensinde, og hvor driftsoverskuddet (ebit) i alt blev på 1,449 mia. kr. - 209 mio. kr. bedre end i samme periode sidste år, og topchef Jens Bjørn Andersen fortsætter stilen med at levere resultater, der næsten konstant er bedre end de foregående.

Nede i det israelske og internationale rampelys, fremlagde Kåre Schultz torsdag også regnskabet for andet kvartal i kopimedicin-kæmpen Teva. Som det har været tilfældet i mange andre virksomheder, opjusterer selskabet sine forventninger til resten af 2018 efter et kvartal, hvor indtjeningen ramte et godt stykke over forventningerne fra analytikerne. Som et ekstra ben til aktionærerne har Kåre Schultz fremlagt en ambitiøs plan om at reducere selskabets store gæld markant over de kommende fem år.

Et stykke fra det rampelys, som den tidligere Lundbeck-chef i dag befinder sig i, har Niels Peter Louis-Hansen, der hører til anden generation i virksomheden Coloplast, fået opbygget en personlig formue på syv mia. dollar - svarende til 44,4 mia. kr. Det sikrer ham pladsen som Danmarks rigeste mand på Bloombergs seneste liste over verdens rigeste. Anders Holch-Povlsen fra Bestseller-koncernen er skubbet ned på landets andenplads.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også