Tilsyn: Kun ni pct. af Alm. Brands største udlån er uden svaghedstegn

Finanstilsynet har fundet svaghedstegn på 91 pct. af de største udlån i Alm. Brand Bank, som dog allerede har nedskrevet tilstrækkeligt.

Alm. Brand Bank har haft besøg af Finanstilsynet, der har været igennem udlånsbogen. Banken er speciel i den forstand, at 63,5 pct. af det samlede udlån ligger i en afviklingsbank.

Det er primært udlån af svag karakter, som ligger i afviklingsbanken. Hvis man spørger Finanstilsynet, så kommer udlånet nok til at blive liggende der.

"Det er Finanstilsynets vurdering, at banken fortsat må forvente, at en del af afviklingsporteføljen ikke vil være mulig at afhænde i det nuværende marked," skriver Finanstilsynet i sin inspektionsredegørelse.

Det er små 1½ år siden, at tilsynet sidst var på inspektion i banken. Dengang udgjorde afviklingsbanken omkring 65 pct. af det samlede udlån. Der er altså ikke tale om en bemærkelsesværdig hurtig afvikling af engagementerne.

Svagheder på 91 pct.

Tilsynet gennemgik de 30 største udlån og de 20 største landbrugsudlån, som beløb sig til 55 pct. af det samlede udlån. Kreditkvaliteten var ikke overvældende

"Finanstilsynet konstaterede på undersøgelsen, at kreditkvaliteten af bankens 30 største udlån fortsat er dårlig, hvilket afspejler sig i, at kun 9 pct. af de gennemgåede udlån udviste normal kreditrisiko uden svaghedstegn, og at der er konstateret OIV på ca. 73 pct. af de 30 største udlån," skriver Finanstilsynet.

OIV, eller Objektiv Indikation på Værdiforringelse er engagementer, hvor der typisk skal nedskrives. Det kan skyldes negativ drift eller faldende pantværdi.

Lige som ved inspektionen sidste år fik Alm. Brand af vide, at der ikke var lige så godt overblik over privatkundernes økonomi, som andre banker har.

Ingen nye nedskrivninger

"Banken har mange delkunder, hvor der alene er ydet et udlån mod sikkerhed i fast ejendom, og hvor banken ikke har fuld indblik i kundens økonomi (én-konto kunder). Finanstilsynet gav banken påbud om at uddybe beskrivelsen i forretningsmodellen af den forhøjede risiko, der er på bankens forholdsvis store andel af én-konto kunder," skriver Finanstilsynet.

Alm. Brand Bank har været plaget af store nedskrivninger og deraf følgende store underskud. Ledelsen kan nu glæde sig over, at Finanstilsynet ikke fandt nye nedskrivninger og fandt solvensbehovet dækkende.

Til sammenligning fandt tilsynet nedskrivninger for 120 mio. kr. sidste år.

"Banken fik enkelte påbud på ledelsesområdet, herunder et påbud om at ændre retningslinjerne til direktionen for håndtering og registrering af operationelle risici, da bankens fastsatte ramme for tabsgivende eller potentielt tabsgivende operationelle hændelser på 300.000 kr. vurderes høj. Yderligere skal banken sikre, at alle væsentlige tab eller potentielt tabsgivende hændelser registreres," skriver tilsynet.

Alm Brand Bank mangler kunder 

Alm. Brand: Håber på bank i balance i '16 

Jeg synes ikke, at man kan lægge skylden på enkeltpersoner 

Alm. Brand skyder yderligere 400 mio. i banken 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også