FinansWatch

Optakt: Toplinjen vil komme under lup i Jyske Bank-regnskab

Med udmeldingen om forventningerne til hele 2022 har Jyske Bank fjernet en del af spændingen i forbindelse med tirsdagens regnskab, men tilbage står endnu en del ubesvarede spørgsmål om toplinjevæksten.

Foto: Jyske Bank/PR

Jyske Bank har taget noget af spændingen ud af regnskabet for første kvartal, der lander tirsdag morgen. Banken opjusterede den 20. april forventningerne til hele året og løftede en flig af forløbet af første kvartal.

Banken venter nu et resultat per aktie for indeværende år i intervallet 44-50 kr., hvilket svarer til et nettooverskud på 3,0-3,4 mia. kr. Tidligere lød forventningen på 40-46 kr. per aktier eller et nettooverskud 2,7-3,1 mia. kr.

Seks eksterne analytikere, der har leveret estimater til Jyske Bank efter opjusteringen, venter et nettooverskud for hele året i midten af bankens nuværende interval - 3208 mio. kr.

Samtidig oplyste banken, at overskuddet før skat for første kvartal ville blive i underkanten af 1,1 mia. kr.

Her er forventningen nu 1078 mio. kr. hos analytikerne.

Om de øvrige centrale regnskabsposter blev der ikke sat tal på, men det blev oplyst, at første kvartal ”er påvirket af tiltagende udlånsvækst til især erhvervskunder samt et generelt højt aktivitetsniveau. Kursreguleringer er svagt positive, og tilbageførte nedskrivninger er moderate”.

Analytikerne venter stigende toplinje. Nettorenteposten ventes at lande på 1287 mio. kr. mod 1224 mio. kr. i første kvartal i 2021. Nettogebyrer ses lande på 626 mio. kr. mod 576 mio. kr.

Forventningerne om lavere kursreguleringer grundet udviklingen på de finansielle markeder i første kvartal år er den primære forklaring på, at basisindtægterne samlet set ventes at falde. Skønnet lyder på 69 mio. kr. hos analytikerne, mens posten i det samme kvartal sidste år var 362 mio. kr.

Der ventes en samlet tilbagegang på indtægtsposten på omkring 100 mio. kr.

Banken ventes at have styr på omkostningerne, der ses lande stort set uændret i kvartalet i forhold til samme periode sidste år.

Jyske Bank venter moderate tilbageførsler på nedskrivninger trods den økonomiske usikkerhed.

Sydbanks analytiker Mikkel Emil Jensen mistænker, at tabsreserven på 835 mio. kr. relateret til potentielle corona-tab vil blive reduceret i lyset af pandemiens begrænsede indvirkning på økonomien.

”Det vil kompensere for hensættelser forbundet med den øgede risiko for opbremsning af den økonomisk vækst,” vurderer han og fremhæver, at banken allerede i årsregnskabet hensatte 250 mio. kr. til tab grundet usikkerhed om det videre konjunkturforløb.

Analytikerne venter nedskrivningsposten vil være en indtægtsførsel på 82 mio. kr., mens der i første kvartal sidste år var nedskrivninger for 10 mio. kr.

Summen af det hele bliver forventninger om stort set uændret nettooverskud i forhold til første kvartal 2021 trods modvinden på de finansielle markeder. Nettooverskuddet ventes at lande på 841 mio. kr. mod 883 mio. kr. i første kvartal sidste år.

Jyske Bank udfordrer Nykredit i gældsmarkedet

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs