FinansWatch

Finanstilsynet advarer mod kryptovaluta: Det er Det Vilde Vesten

Forbrugerne er ikke nær så beskyttede, som hvis de handler med aktier og obligationer, skriver Finanstilsynet. Derfor advarer de atter mod kryptovaluta.

Finanstilsynet tænder igen for advarselslamperne, når det kommer til kryptovaluta. | Foto: Rick Bowmer/AP/Ritzau Scanpix

Finanstilsynet kommer tirsdag - igen - med en meget tydelig advarsel til investorer i kryptovalutaer, som er et marked, som tilsynet betegner som Det Vilde Vesten.

"Finanstilsynet planter et advarselsskilt på kryptovaluta, fordi udstedere af kryptovaluta ikke er lovregulerede eller underlagt tilsyn fra myndighederne. Det samme gælder ofte handelstjenesterne."

"Forbrugerne kan derfor ikke føle sig beskyttet i samme grad, som hvis forbrugerne handler med regulerede finansielle produkter som aktier og obligationer," siger kontorchef Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets Forbrugerkontor i en meddelelse tirsdag.

Tilsynet peger på, at der i modsætning til de fleste andre investeringsprodukter ikke er nogen lovgivning, som sætter grænser for, hvor komplekst, uigennemsigtigt og risikabelt en investering i kryptoaktiver må være.

Beskyttelse gennem obligatoriske egnethedstests eller informationskrav får man heller ikke, når man sætter penge i kryptovaluta, påpeges det.

"Den risiko, som fraværet af forbrugerbeskyttelse giver, må man lægge oven i den risiko, som kryptovaluta udgør som investeringsform - især for pensionsopsparingen. Værdien kan på kort sigt lynhurtigt tage en rutsjebanetur, og på langt sigt er produkter baseret på kryptoaktiver også forbundet med flere risici."

"Finanstilsynet opfordrer derfor almindelige forbrugere til at være meget forsigtige med at placere deres opsparing i kryptovaluta," siger kontorchef Ulla Brøns Petersen.

I EU arbejdes der i øjeblikket på at etablere en fælleseuropæisk regulering af markedet for kryptovalutaer. EU-lovgivningen MICA vil blandt andet indføre tilladelseskrav. Finanstilsynet forventer, at denne forordning vil blive vedtaget inden året er omme.

Kryptoadvokat går i luften med ambitiøs sidegesjæft: "Der er et stort behov"

 Sverige er Skandinaviens mest krypto-parate land

Saxo Bank åbner for handel med tre kryptovalutaer

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs