R kræver regeringen finder flere hænder

Selv hvis R ikke går med i en aftale, skal regeringen finde erstatning for de personer, der får pensionsret.
Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
AF RITZAU

Støttepartiet De Radikale forventer, at regeringens forslag til tidligere pension leverer de hænder til arbejdsmarkedet, som den trækker ud, ved at dem med lang tid på arbejdsmarkedet kan trække sig lidt før.

Selv hvis regeringen laver en aftale uden De Radikale.

Det siger næstformand Sofie Carsten Nielsen (R) forud for et sættemøde, hvor partierne er indkaldt til at afgive deres ønsker og blive klogere på udspillet.

"Det er det, der ligger til grund for regeringens virke, at den lever op til forståelsespapiret. Den må lave aftaler med lige dem, den vil, men forståelsespapiret er regeringens virke," siger hun.

For lidt mere end et år siden blev Socialdemokratiet enig med støttepartierne om forståelsespapiret, der dannede grundlag for, at regeringen kunne tiltræde.

Nogle af de sværeste forhandlinger endte i sommeren 2019 med, at hvis regeringen i en politisk aftale trækker hænder ud af arbejdsmarkedet, så skal der tilføres samme antal hænder.

I sidste uge fremlagde regeringen sit forslag til en tidlig pension. I forslaget forventes arbejdsudbuddet at være på omkring 9000 personer. Det betyder, at 9000 personer forsvinder fra arbejdsmarkedet - alene i 2025.

Derfor skal samme antal ind på arbejdsmarkedet. Selv hvis De Radikale ikke går med i en aftale, mener Sofie Carsten Nielsen.

"Sådan skal det forstås, det går jeg stærkt ud fra, at regeringen også gør. Hvorfor skulle vi ellers have lavet et forståelsespapir, så hører al logik op," siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun uddyber, at det er op til regeringen selv at komme med forslag til, hvor hænderne skal findes, fordi det er dens udspil, der forhandles om.

I forståelsespapiret står der, at "initiativer, der måtte reducere beskæftigelsen, modsvares af andre - men ikke nødvendigvis samtidige - tiltag, der som minimum øger beskæftigelsen tilsvarende."

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) hæfter sig ved samtidigheden.

"Vi står naturligvis ved, hvad vi har skrevet i forståelsespapiret. Det er værd at bemærke, at der ikke er krav om samtidighed," siger han.

Han mener, at regeringen på forhånd har levet op til en del af aftalen, fordi man i 2006 lavede velfærdsaftalen, der lader pensionsalderen stige automatisk i takt med, at vi lever længere.

"Det er ikke 9000, der trækkes ud, fordi udbuddet af arbejdskraft øges rigtig, rigtig meget de kommende år på grund af velfærdsaftalen, så det vil være lidt mindre."

"Vi bringer i virkeligheden velfærdsaftalen tilbage i balance, efter at man i 2011 valgte at udfase den tidligere og værdige tilbagetrækningsmulighed, som var forudsætningen for velfærdsaftalen," siger han.

Dermed henviser han til, at politikerne i 2011 forringede efterlønnen.

Regeringen foreslår blandt andet at finde de ekstra hænder blandt nytilkomne flygtninge og indvandrere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også