Stresstests parametre uholdbare

Forudsætningerne i stresstesten i juli blandt de europæiske banker er ikke længere holdbare.

Situationen er markant forværret, viser uafhængige undersøgelser ifølge dagbladet Børsen.

Ved sidste stresstest i juli dumpede 8 ud af Europas 90 største banker og manglede 2,5 mia. euro i kapital. Dengang skulle bankerne dog ikke nedskrive værdien af deres beholdninger af statsobligationer til markedsværdi. Hvis de skulle det i dag, ville 18 banker i stedet dumpe testen, og der ville mangles 40 mia. euro – mere end 300 mia. kr. – i kapital. Det skriver dagbladet Børsen.

Nye kapitalkrav forværrer situationen

Det er dog på baggrund af forudsætningerne for kapitalkravene i juli. Børsen skriver, at kernekapitalkravene dengang var 5 pct., men at det i den nye varslede stresstest af de europæiske banker kan være nødvendigt at regne med 7 pct.. I det tilfælde vil behovet for kapital stige til 98 mia. euro.

I disse beregninger er det endda den aktuelle værdi af statsobligationer, der figurerer. Gældskrisen varsles at skulle forværres over den kommende tid, da de europæiske frontfigurer ikke er enige om en konkret handling.

Yderligere nedskrivning af statsobligationer

JP Morgan Chase & Co. har beregnet konsekvensen af yderligere nedskrivninger på statsobligationer fra de hårdest medtagede lande i eurozonen. Der er her lagt op til tab på 60 pct. for Grækenland – hvilket der ikke er langt til på nuværende tidspunkt -  40 pct. for Portugal og Irland og 20 pct. for Italien. Beregningerne viser, at der under disse forudsætninger vil mangles 148 mia. euro, hvoraf Deutsche Bank alene vil mangle omtrent 10 mia. euro. Commerzbank vil mangle 5,1 mia. euro og franske Société Générale vil mangle 6 mia. euro. Det skriver dagbladet Børsen.

 

EU vil teste bankers styrke igen

Superspekulant kalder stresstest en joke 

Finansrådet tvivler på test med græsk tragedie 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også