Europæisk gældskrise kan blive global

Lehman Brothers’ konkurs, der i 2008 førte til den finansielle likviditetskrise og ansås som startskuddet til de seneste års økonomiske krise, frygtes nu gentaget via spredningen i den europæiske gældskrise – i et globalt perspektiv. Det skriver The New York Times.

”This crisis has the potential to be a lot worse than Lehman Brothers,” udtaler finansguruen George Soros. Udtalelsen kommer i forbindelse med Eurolandenes kamp for at begrænse spredningen af den europæiske gældskrise, der nu udgør en reel trussel mod de største europæiske bankers fortsatte eksistens. Bankerne, der gennem længere tid har ernæret sig via funding fra amerikanske investorer, har nu også svært ved at tilgå denne finansiering. De seneste uger er nervøsiteten hos de amerikanske investorer nemlig tiltaget kraftigt, da sandsynligheden for statsbankerot hos nogle af de mest gældsplagede eurolande er steget i forlængelse af den politiske diskussion omkring, hvorvidt disse kan og skal reddes af eurozonens medlemmer eller ej. Dette bevirker øget frygt overfor den systemiske risiko i sektoren, på begge sider af Atlanten.

Frygt avler frygt

Da mange europæiske banker ejer større beholdninger af statsobligationer fra de gældsplagede lande, vil statsbankerot bevirke betydelige tab i disse banker. Dette gør risikoen for eventuel konkurs større, hvorfor amerikanske investorer er tilbageholdende med at tilbyde funding hertil. I juli reducerede de 10 største investeringsforeninger i USA således deres udlån til europæiske banker med yderligere 9 pct. efter en reduktion på 20 pct. i juni. Tilgangen til likviditet snæres altså til for de europæiske banker, hvilket kan gøre den daglige drift problematisk, som det var tilfældet for Lehman Brothers i 2008.

Såfremt gældsproblemerne i eurozonen forværrer likviditetsadgangen i sektoren og fører til konkurs hos en større europæisk bank, vil en ny – ikke blot finansiel, men – økonomisk krise være aktuel på globalt plan.

I Danmark arbejder politikerne på højtryk for at få Bankpakke IV sat i værk, således at banker med fundingproblemer kan overtages af mere kapitalstærke banker og dermed undertrykke effekten af en banks manglende evne til at fortsætte – således at risikoen for bankrun og deraf følgende finansiel og økonomisk kollaps minimeres.

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også