Brian Mikkelsen: At bankerne tjener penge – det har jeg ikke ondt af

De danske banker skal have lov til at tjene penge. De er motoren for den vækst, som det indtil videre har knebet med efter finanskrisen, lyder det fra Danmarks nyslåede erhvervsminister, der også varsler reformer.
Erhvervsminsiter Brian Mikkelsen til årsmåde i Finansrådet få dage efter sin tiltræden. Yderst til venstre Tonny Thierry Andersen, chef for Wealth Management i Danske Bank, og på den anden side af ministeren ses Nationalbankdirektør Lars Rohde efterfulgt af Peter Lybecker adm. direktør for Nordea Danmark og formand for Finansrådet. | Foto: Stine Bidstrup/POLFOTO
Erhvervsminsiter Brian Mikkelsen til årsmåde i Finansrådet få dage efter sin tiltræden. Yderst til venstre Tonny Thierry Andersen, chef for Wealth Management i Danske Bank, og på den anden side af ministeren ses Nationalbankdirektør Lars Rohde efterfulgt af Peter Lybecker adm. direktør for Nordea Danmark og formand for Finansrådet. | Foto: Stine Bidstrup/POLFOTO
AF ANNE LOUISE HOUMANN OG DAVID BENTOW

Mindre end tre uger inde i jobbet som Danmarks erhvervsminister har Brian Mikkelsen (K) allerede flere gange slået fast, at han står bag bankerne. "Stop mobningen af bankerne", lød den markante og varmende melding til den danske finanssektor få dage efter tiltrædelsen.

"At bankerne tjener penge har jeg ikke ondt af. Det, jeg har ondt af er, hvis der ikke er konkurrence. Den mobning af bankerne med at de tjener penge – det fungerer ikke i vores verden. Det er da fint at bankerne tjener penge. Det må jo være en sag mellem bankerne og deres aktionærer,” uddyber Brian Mikkelsen, der har budt FinansWatch inden for i ministerkontoret på Slotsholmen.

Legoklodser for milliarder

Han undrer sig over, at danskerne er efter bankerne for at tjene penge, mens vi glæder os, når andre dele af dansk erhvervsliv henter penge hjem.

"Se, hvad Lego har tjent af milliarder af kroner. Her er der ingen, der tænker på, at der er nogle stakkels børnefamilier, som har betalt for meget for deres legoklodser. For det har de jo i realiteten gjort. Næh, vi sidder og glæder os over, at Lego har tjent kassen i Billund," siger Brian Mikkelsen.

"Og når Novo Nordisk har tjent milliarder af kroner på at sælge insulin, så sidder man da ikke og tænker på de stakkels sukkersygepatienter, som måske har betalt for meget for deres produkt. Nej, vi tænker – hold da kæft, det er godt gået af Novo Nordisk."

It's good to be back

Det er tydeligt, at nyslåede minister er glad for at være tilbage i det højloftede kontor, hvor lærredsrammer indsat direkte i væggen viser scener fra Dogepaladset i Venedig, der i århundreder var middelhavets politiske, militære, og ikke mindst kommercielle, nervecenter.

Scenerne er yderst passende for Brian Mikkelsen, der som erhvervsminister blandt meget andet har det samlede ministeransvar for bankerne. For selve ordet "bank" kommer af ordet "banco", der er italiensk for "bænk". Og at banker hedder banker skyldes ganske enkelt, at de første pengeudlånere og valutavekslere sad på bænkene i netop Venedig og begyndte deres forretninger.

"It’s good to be back," smiler Brian Mikkelsen og gentager dermed, hvad han for mindre end to uger sagde til den danske finanssektor på talerstolen i Skuespilhuset ved Finansrådets årsmøde.

Selvom han siger, at han vil forkæle erhvervslivet, og at vi skal stoppe med at mobbe bankerne, så var bankerne bestemt ikke uden skyld i finanskrisen.

”De var skyld i dårlig ledelse, alt for risikable udlån uden nogen form for garantier, og hovedet var under armen i dele både den internationale og danske finansverden,” fastslår Brian Mikkelsen for at udelukke eventuel tvivl om dette spørgsmål.

Motoren i vores samfund

Krisen førte som bekendt til bankpakker og siden regulering i flere omgange. Men nu har den nyslåede erhvervsminister erklæret sig parat til at deregulere.

"Jeg synes, vi skal prøve at ramme den fornuftige balance mellem de erhvervsøkonomiske byrder og de samfundsmæssige gevinster, når vi regulerer," siger han og fortsætter:

"Det nemmeste for mig ville jo være bare at regulere bankerne. Men jeg har den holdning, at bankerne er motoren i vores samfund."

Han hæfter sig ved, at væksten i Danmark efter finanskrisen har været – og fortsat er – lavere end i flere af vores nabolande.

"Hvis ikke vi erkender, at den motor, vi har brug for i vores vækstøkonomi, er en finansiel sektor, som er med til at investere og låne ud til projekter, så går vores samfund i stå," siger Brian Mikkelsen.

Har brug for bankerne

Og vækst er nødvendigt, hvis den ny regering skal gøre sig håb om at nå sit mål om et løft i velstanden på 80 mia. kr. og ekstra 55-60.000 flere i beskæftigelse inden 2025.

"Det kommer til at kræve reformer," lyder det fra erhvervsministeren, der straks fortsætter:

"Men hvis vi skal have de velstandsmål opfyldt og de yderligere mennesker i arbejde, så har vi brug for bankerne."

Det har været alt for let politisk – internationalt ikke mindst – at give bankerne skylden, mener han.

”Mange af problemerne skyldtes også dårlig ledelse i virksomhederne - og i Sydeuropa elendig politisk ledelse, fordi man har ladet stå til og ikke gennemført de nødvendige politiske reformer,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen: Mobningen af bankerne skal stoppe 

Ny erhvervsminister: Erhvervslivet skal forkæles 

Lokale Pengeinstitutter: Vær varsom med tilbagerulning af finansiel regulering 

Det forventer finanssektorens af den nye regering 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også