Nationalbanken advarer om dyrere Dankort

Betalingsrådet, der består af Nationalbanken og en række af Danmarks største erhvervs- og forbrugerorganisationer, advarer skarpt mod et EU-forslag om betalingskort, der kan gøre Dankortet væsentligt dyrere at drive.

I en dugfrisk anbefaling fra Betalingsrådet advares kraftigt mod dele af et forslag fra EU-Kommissionen, som blandt andet i princippet skal gøre det billigere for EU-borgere at bruge betalingskort som Visa og Mastercard.

Men forslaget kan få den stik modsatte effekt i Danmark, og gøre det dyrere at drive Dankortet.

"Betalingsrådet lægger vægt på, at Dankortet videreføres i sin eksisterende form, da det er en billig, effektiv og sikker del af den danske betalingsinfrastruktur. Det er imidlertid rådets opfattelse, at flere af bestemmelserne i forslaget - med forbehold for mulige effektiviseringsgevinster, der kan opnås som følge af øget konkurrence - kan føre til højere omkostninger for denne type kort, hvilket forekommer at være i strid med forordningens hensigt," skriver Betalingsrådet i en anbefaling udsendt af Nationalbanken.

Betalingsrådet har nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen som formand, og omfatter repræsentanter for Dansk Erhverv, Dansk Industri, Finansrådet, Erhvervs- og vækstministeriet, Forbrugerrådet, Håndværksrådet og Nets, der blandt andet driver Dankortet.

Dyrere Dankort uden fordele

"På EU-niveau har EU-Kommissionen nogle rigtigt gode intentioner, rettet mod de globale kortudstedere, som skal gøre det billigere for forbrugerne at bruge kort. Men i sin nuværende form rammer reglerne også nationale systemer som Dankortet med nogle meningsløse krav, som kan gie en markant merudgift ved at drive Dankortet, uden at det giver fordele for nogen," siger markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv, der er medlem af Betalingsrådet, til FinansWatch.

I den enstemmige anbefaling påpeger Betalingsrådet blandt andet, at EU-Kommissionen lægger op til, at der skal tildeles en licens for at udstede og indløse kort, og at der skal være adskillelse mellem ejerskab og drift af betalinger i kortsystemer.

"Begge artikler har til formål at øge konkurrencen, men kan også pålægge Dankort-systemet øgede omkostninger i form af dobbeltfunktioner og lignende, og medføre, at eksisterende stordriftsfordele går tabt," skriver Betalingsrådet.

Andre regler lægger op til "co-branding" og kortvalg. Det første betyder, at andre kortsystemer, som for eksempel Mastercard skal kunne kræve at komme med på Dankortet, mens kortvalg betyder, at forbrugeren hver eneste gang hun bruger sit kort aktivt skal vælge, om betalingen skal trækkes på Dankort-delen, eller et af de andre kort-systemer som kan kræve at komme med på Dankortets plastic.

Forslag i høring

Ifølge Dansk Erhvervs Henrik Hyltoft har Betalingsrådet ikke regnet på, hvor meget dyrere de nye forslag kan gøre Dankortet.

"EU-Kommissionen fremlagde sit forslag sidste år, og det er nu i høringsfasen. Så det er fortsat muligt at påvirke processen," siger Henrik Hyltoft.

Betalingsrådet opfordrer til, at der enten arbejdes for en overgangsperiode for kort i stil med Dankortet, eller at der laves undtagelser fra de bestemmelser, der kan være mest belastende for de billigste betalingskort, som netop Dankortet.

"Der er helt sikkert internationale problemer i forhold til betalingskort, som det er fornuftigt at forsøge at forbedre. Men det giver ingen mening at lave nogle bestemmelser, der direkte fordyrer et betalingskort, der er så billigt og velfungerende som Dankortet," siger Henrik Hyltoft.

Oprindeligt sigtede EU-Kommissionen at det nye forslag, kendt som betalingstjenestedirektivet, skulle vedtages og træde i kraft i år. Men det er nok tvivlsomt, på grund af valget til EU-Parlamentet i maj, og den efterfølgende udskiftning af den nuværende EU-Kommission. Dansk Erhvervs Henrik Hyltoft vurderer, at det er mest sandsynligt at de nye regler træder i kraft inden for det næste år til halvandet.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også